Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Снимка: Ани Петрова

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили. 

За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от детството на техните родители. Ще бъде разположено и табло за оцветяване със забележителностите на Варна. 

Спирка на градския транспорт ще бъде брандирана с детски рисунки от конкурс на Общинския детски комплекс. В инициативата се включва и Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник“, която ще предложи забавни занимания за деца като изработка на книжни самолети и занимателни уроци за тайните на реактивната сила. Литературно четене с автограф на детския автор Иванка Могилска пък организира Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

Демонстрации по карате киокошин на спортен клуб „Ичи Геки“, открита тренировка по художествена гимнастика на клуб „Чар ДКС“, както и подвижен кош за баскетбол на БК „Стар Баскет“ са част от спортните събития. Ще бъде разположен и гребен тренажор на СГК „Черно море“. Истински противопожарен автомобил ще очаква всички любопитни малчугани. 

Събитието надслов „Да поиграем навън“ се реализира по инициатива на кмета на града Благомир Коцев.

Програмата:

1 юни (събота)

10:00 - 12:00 ч. и 14:00 - 16:00 ч. – демонстрация на противопожарен автомобил (до Икономическия университет)

10:00ч. – „Сръчко“ – работилница за рециклиращо изкуство

10:00 - 13:00 ч. – кош за баскетбол (БК „Стар баскет“) до Търговската гимназия

11:00 – 12:00 ч. – Карате-киокушин - демонстрация СК „Ичи Геки“ до Търговската гимназия

11:00 ч. – Игри от нашето детство (лимки)

11:00 – 12:30 – НАОП „Н. Коперник“ (работилница за хартиени самолети) 11:30 ч. – РБ „Пенчо Славейков“ - литературно четене с автограф с детския автор Иванка Могилска

12:00 ч. – детска градина „Иглика“ – дефиле по повод 60-годишнината от основаването си

След 12:00 ч. – децата от школите към ОДК ще се включат с рисунки на асфалт и литературно четене (около спирката на Търговската гимназия)

12:15 ч. – Изпълнение на детски песнички за Варна (Фондация „Калейдоскоп“)

12:00 – 14:00 ч. – архитектурна работилница на открито („АРХИкидс“)

14:00 ч. – Спортни танци с участие на публиката (СК „Черно Море“)

15:00 – 17:00 ч. -  открита тренировка по художествена гимнастика (КХГ "Чар-ДКС")

16:00 ч. - гребен тренажор от СГК "Черно Море"

16.30 ч. - четене на любими детски книжки (РБ „П. Славейков“)

2 юни (неделя)

11:00 ч. - настолен шах и шах с големи фигури 

12:00 – 16:00 часа – безплатни уроци и демонстрации със скейтборд и ролери (школа за скейтборд и лонгборд „Прогресия“ )

16:30 - четене и картинен театър (РБ „П. Славейков“)

Очаква се в програмата да се включат още участници, съобщават от Община Варна. 

Автомобилите отстъпват място на децата

От 9:00 часа на 1 юни до 22:00 часа на 2 юни затворени за движение ще бъдат бул. „Сливница“ в частта от кръстовището с бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“, както и бул. „Княз Борис I“ в частта от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар Освободител“. Без автомобилен трафик за същия период е и ул. „Иларион Макариополски“ в участъка от ул. „Александър Малинов“ до бул. „Сливница“. 

Движението по бул. „Цар Освободител“ няма да бъде спирано, а всички жители на улиците в описаната зона ще имат възможност да излизат и влизат в нея по обособени маршрути. В описания участък няма да е позволено напречното пресичане на затворените улици от пътни превозни средства. 

Градският транспорт

От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни ще бъде преустановено обслужването на автобусни спирки „Академията“ и „Севастопол“ двупосочно. Линии 9, 14, 109 и 409 ще се движат по бул. „Осми приморски полк", на кръстовището с бул. „Цар Освободител" ще завиват надясно, на кръстовището с бул. „Княз Борис I" ще се включват по маршрутите си.  Автобусите по тези линии ще обслужват спирка „Музея“ и спирка „Площад Съединение“ - на бул. "Цар Освободител".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44