Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със специални потребности.

Мисията на седемте майки е да създадат условия за приемане и включване на децата с увреждания в детска градина и училище.

През 2005 година създават Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални образователни потребности, който през 2022  се преобразува в Комплекс от социални услуги. През 2018 година създават социалното предпирятие Пекарна „Радост“, в което в момента работят шестима младежи с дефицити.

Днес фондацията работи с 64 деца на възраст от 2 до 18 години, за които грижи и услуги предоставят социални работници, психолози, терапевти, логопеди.

Една от тези седем майки е Нарине Банкова, която е председател на фондацията.



Нари Банкова

Сега фокусът им е върху децата от най-ранна възраст, защото знаят, че колкото по-рано им осигурят подкрепа, толкова по-бързо ще има развитие за тях.

Банкова споделя, че през всичките години не е било лесно, дори е имало моменти, в които са стигали да решение да се откажат, но са продължавали, защото винаги са мислили в решения. Другата мотивация през всичките години е доверието, което получават от семействата в нужда.

„Аз мисля, че тези 20 години са посветени на доверието. Получих доверие и оправдах доверие.“

Мечтите продължават и след 20 години. Сега плановете по отношение на социалното предприятие са то да се развие в социално кафене, разказа още Нари Банкова. Идеята е в това кафене да се включат младежите, които сега работят в пекарната. Мечтая си то да бъде в центъра на Варна, да няма друго такова кафене, защото в него ще се предлагат уникални продукти и хората да го избират заради продуктите, а не защото в него работят хора с някакви дефицити, сподели още Банкова.

„Това е мечта. Аз нямам проблем с мечтите си, защото си ги изработвам.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30