Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на околната среда 5 юни с призив:

Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята

Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.”

Навсякъде по света екосистемите са застрашени. Деградацията на земята застрашава човешките права на живот, здраве, храна, вода и здравословна околна среда. Увреждането на земята засяга 3,2 милиарда души, или 40 % от световното население, и то основно тези, които са най-малко подготвени да се справят: селските общности, дребните фермерски стопанства и бедните. До 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират, тъй като климатичната криза се влошава. Деградацията на земята може да намали производителността на храни в световен мащаб с 12 %, което ще доведе до скок на цените на храните с до 30 % до 2040 г., предвиждат експерти от Програмата на ООН за околна среда (UNEP).

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни от 1973 г., като целта е чрез различни инициативи да се фокусират усилията за опазване на природата. Мотото на празника се застъпва за екологична промяна в световен мащаб, като приканва хората: „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята. Ние можем да бъдем #GenerationRestoration“. Световният ден на околната среда приканва хората да се замислим какво да променим във всекидневието си, за да намалим вредите от човешкия натиск върху земята и природата.

Президентът Румен Радев отбелязва Световния ден на околната среда в Балчик с редица инициативи. Фиданки на бяла бреза ще бъдат засадени от държавния глава, кмета на Белия град Николай Ангелов и ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев. В събитието, планирано в Ботаническата градина в Балчик, ще участват и министърът  на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, представители на изпълнителната и на местните власти и ученици.

Екологичното образование е заложено като обучение още от най-ранна детска възраст. В детска градина "Здравец" в Балчик децата знаят и практически как да се грижат за цветя и зеленчуци, как разделно да изхвърлят отпадъците, които след това да бъдат рециклирани. "Надяваме се да израснат като едни много културни и съпричастни хора, които ще направят планетата ни по-добра" - вярва директорът Мария Стоянчева. 

Какво още разказа тя и децата чуйте в следващия репортаж:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 27.09.24 в 14:06

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Десет млади фотографи представят свои серии,..

публикувано на 27.09.24 в 12:17

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 27.09.24 в 10:35

Правописна грешка дава сегашното име на Google

На днешната дата рожден ден отбелязва най-известната търсачка в света Google. Нейни основатели са Сергей Брин и Лари Пейдж. Любопитно е, че името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно. По каква..

публикувано на 27.09.24 в 06:47

Експерт: Университетите трябва да търсят връзката между иновации, предприемачество и дигитална трансформация

Връзката между дигиталната трансформация, предприемачеството и бизнес иновациите у нас не е достатъчно ефективна и често дори е противоречива. Затова университетите трябва да станат мотор на този процес. Това коментира във Варна  проф. д-р Веселина Димитрова - ръководител на катедра „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет ,..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

„Чудобой City 2024“ ще се проведе тази събота край Варна (програма)

Тази събота край Варна ще се проведе третото издание на „ЧудобойCity 2024” - отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи - колоездене, етап с логическа задача, ориентиране, гребане с каяк, стрелба с лък и катерене. Отборите се състоят от двама души,..

публикувано на 26.09.24 в 14:37

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 26.09.24 в 10:24