Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития е отпуснал служебният кабинет

Нов модел на управление на висшето образование и отварянето му за студенти от трети страни. Това са темите на заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища в България, който заседава днес във варненския Икономически университет. В заседанието, с участието на служебния министър на образованието проф. д-р Галин Цоков, участват ректорите на 51 висши училища, 19 от тях частни. Министър Цоков отбеляза, че вече има диалог с ректорите, които са излъчили работна група, за промяна в модела на висшето образование, вкл. на модела на финансиране, издръжката на студентите и промяна на коефициентите в определени професионални направления, които сега са недофинансирани. Ножицата на финансиране между отделните професионални направления е много голяма, отбеляза Цоков. Той уточни, че не става въпрос за намаляване на тези с по-висок коефициент – като медицина и здравни грижи, а за увеличаване на тези с по-нисък, като икономика, педагогика и социални грижи. Цоков даде примера, че в момента издръжката на обучението на бъдещ учител е почти два пъти по-ниска от делегирания бюджет за един ученик. Точно това трябва да изясним и да се търси най-доброто решение, така че университетите обучавайки по-малко студенти в съответното професионално направление да получават и по-голяма субсидия, каза проф. Цоков.

За т.г. вече са отпуснати 200 млн. лв. за ремонт и обновяване на общежитията в цялата страна, обяви още служебният министър на образованието и отбеляза, че е добре да има догодина такава програма за обновяване на сградния фонд на университетите и добави, че това ще е една от препоръките към следващия редовен кабинет.

В приема на чуждестранни студенти трябва да решим два големи проблема: дългият период на издаване на визите им за пребиваване в страната и признаването на дипломите им за средно образование. Предстоят разговори с министерствата на външните работи и на образованието и науката. Това заяви обяви проф. Миглена Темелкова, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Пазарът на висшето образование у нас е демографски намаляващ, затова следва да се търси излаз на висше образование в чужбина. Важно е превръщането на България в привлекателна образователна дестинация за трети страни извън ЕС, изрази мнение тя. По думите ѝ отварянето на страната ни към подобни държави вече е закъсняло. Това коментира по-рано днес за БНР проф. Миглена Темелкова.

Българските преподаватели и учени надхвърлят възможностите, които средата им дава. Университетите остават в протестна готовност, уточни тя.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55