Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори за Европарламент 2024:

От глобалните теми до отделния човек

Особено нещо са изборите за Европейски парламент. У нас кампанията мина под сянката на националните избори, доста вяло, без сериозни послания. Но дали само у нас е така? Срещнах се с поляците Гжегож Вилк-Якубовски и д-р Артур Кохчински – те са част от преподавателския екип на Университета за приложни науки в Келце.

"Преди няколко месеца имаше избори за Парламент в нашата страна. Тогава гласуваха 74% от имащите право на глас. Избирателна активност, която е почти рекордна за Полша. Последните проучвания показват, че на изборите за Европейски парламент участието ще е много по-скромно," казва Гжегож Вилк-Якубовски. 

Полша е сред държавите с най-много евродепутати – 53-ма, но това не променя особено положението:

"Хората просто имат по-голям интерес към националните избори. Не вярват, че в Европейския парламент техните избраници ще имат голямо влияние. Проучванията показват, че ще гласуват 30% от поляците", отбелязва д-р Кохчински.

Германецът Юлиян Уфкен е 29-годишен, студент по медицина в 4-ти курс в Медицинския университет във Варна. Живее в града с приятелката си, която също учи медицина. Гостувам им в квартирата - още на вратата ме посреща кучето Фрея, което са осиновили наскоро. Приятелката на Юлиян не се интересува от политика, но той самият вече е гласувал:


"Още миналата седмица. Изпратиха ми писмо по пощата, че имам право да гласувам. Сканирах QR код и ми изпратиха всички документи вкъщи, аз ги върнах в затворен плик на майка ми в Германия и тя го пусна в изборната урна," обяснява Юлиян.

От всички държави в Европейския съюз Германия има най-много места в Европарламента – 96. Юлиян казва, че в родината му има голям дебат за дейността на европейските институции и не липсват такива, които не виждат полза за себе си от членуването на страната им в Европейския съюз. Според последните проучвания подкрепата за евроскептичната и крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ губи подкрепа.

"Баща ми винаги ми е казвал, че няма значение за кого гласуваш, стига да не е крайно ляво или крайно дясно. Ако това мълчаливо мнозинство, което е по-скоро в центъра, не отиде до урните, то ще намали и почти унищожи своето влияние. Докато избирателите на крайните фракции ще гласуват при всички положения. Оттам идва и моето разбиране, че дори и да не харесвам някоя партия, дори и да съм крайно разочарован от германските и европейските политици, аз трябва да гласувам. Дори и да е за партията, която според мен, е най-малкото зло. Само тогава гласът ми ще се зачита истински," казва Юлиян.

Той вярва, че голяма част от младите в Германия ще гласуват днес, в изборния ден. В големите градове там също ще има висока избирателна активност, но не е сигурен за селските райони. Според него най-важните направления, в които Европейският съюз трябва да работи, са иновациите, защото тук Европа изостава, както и борбата с климатичните промени.

Населението на държавите от Европейския съюз е близо 450 милиона души. Юлиян Уфкен вярва в неговото бъдеще:

"Има необходимост Европейския съюз да съществува, защото, честно казано, няма нито една страна в него, която да може сама да преговаря с Китай, САЩ и Индия. За да имаме по-солидна позиция при разговорите с тези икономически гиганти трябва да работим заедно. Европейският съюз е единственият ни шанс и ще загубим много, ако решим да не работим заедно и да се концентрираме върху себе си."

Депутатите в Европейския парламент са 705 и ги избираме за 5 години. Те ще решават каква ще бъде политиката на Европейския съюз. Както по глобални теми на света и човечеството, така и за нашия, на жителите на Стария континент, живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11