Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори за Европарламент 2024:

От глобалните теми до отделния човек

Особено нещо са изборите за Европейски парламент. У нас кампанията мина под сянката на националните избори, доста вяло, без сериозни послания. Но дали само у нас е така? Срещнах се с поляците Гжегож Вилк-Якубовски и д-р Артур Кохчински – те са част от преподавателския екип на Университета за приложни науки в Келце.

"Преди няколко месеца имаше избори за Парламент в нашата страна. Тогава гласуваха 74% от имащите право на глас. Избирателна активност, която е почти рекордна за Полша. Последните проучвания показват, че на изборите за Европейски парламент участието ще е много по-скромно," казва Гжегож Вилк-Якубовски. 

Полша е сред държавите с най-много евродепутати – 53-ма, но това не променя особено положението:

"Хората просто имат по-голям интерес към националните избори. Не вярват, че в Европейския парламент техните избраници ще имат голямо влияние. Проучванията показват, че ще гласуват 30% от поляците", отбелязва д-р Кохчински.

Германецът Юлиян Уфкен е 29-годишен, студент по медицина в 4-ти курс в Медицинския университет във Варна. Живее в града с приятелката си, която също учи медицина. Гостувам им в квартирата - още на вратата ме посреща кучето Фрея, което са осиновили наскоро. Приятелката на Юлиян не се интересува от политика, но той самият вече е гласувал:


"Още миналата седмица. Изпратиха ми писмо по пощата, че имам право да гласувам. Сканирах QR код и ми изпратиха всички документи вкъщи, аз ги върнах в затворен плик на майка ми в Германия и тя го пусна в изборната урна," обяснява Юлиян.

От всички държави в Европейския съюз Германия има най-много места в Европарламента – 96. Юлиян казва, че в родината му има голям дебат за дейността на европейските институции и не липсват такива, които не виждат полза за себе си от членуването на страната им в Европейския съюз. Според последните проучвания подкрепата за евроскептичната и крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ губи подкрепа.

"Баща ми винаги ми е казвал, че няма значение за кого гласуваш, стига да не е крайно ляво или крайно дясно. Ако това мълчаливо мнозинство, което е по-скоро в центъра, не отиде до урните, то ще намали и почти унищожи своето влияние. Докато избирателите на крайните фракции ще гласуват при всички положения. Оттам идва и моето разбиране, че дори и да не харесвам някоя партия, дори и да съм крайно разочарован от германските и европейските политици, аз трябва да гласувам. Дори и да е за партията, която според мен, е най-малкото зло. Само тогава гласът ми ще се зачита истински," казва Юлиян.

Той вярва, че голяма част от младите в Германия ще гласуват днес, в изборния ден. В големите градове там също ще има висока избирателна активност, но не е сигурен за селските райони. Според него най-важните направления, в които Европейският съюз трябва да работи, са иновациите, защото тук Европа изостава, както и борбата с климатичните промени.

Населението на държавите от Европейския съюз е близо 450 милиона души. Юлиян Уфкен вярва в неговото бъдеще:

"Има необходимост Европейския съюз да съществува, защото, честно казано, няма нито една страна в него, която да може сама да преговаря с Китай, САЩ и Индия. За да имаме по-солидна позиция при разговорите с тези икономически гиганти трябва да работим заедно. Европейският съюз е единственият ни шанс и ще загубим много, ако решим да не работим заедно и да се концентрираме върху себе си."

Депутатите в Европейския парламент са 705 и ги избираме за 5 години. Те ще решават каква ще бъде политиката на Европейския съюз. Както по глобални теми на света и човечеството, така и за нашия, на жителите на Стария континент, живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04