Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Николова пренареди листата на ПП-ДБ с преференции във Варна

| обновено на 11.06.24 в 12:11
Стела Николова - ДБ
Снимка: сайт Демократична България

Листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за народни представители в 50-ия Парламент е единствената, в която преференциалният вот за изборите 2 в 1 води до размествания във Варна. Четвъртата от кандидатите - Стела Николова, получава 3 280 гласа подкрепа, или 16 % от всички гласове за ПП-ДБ.

Това е над два пъти повече от нужното за разместване на листата за народни представители, коментира Николова.

Прогнозите дават три мандата за коалицията, което означава, че Стела Николова ще влезе в 50-ото Народно събрание за сметка на третия в листата Антон Тонев, получил 705 гласа. Водачът Даниел Лорер е подкрепен от 2 512 избиратели от областта, а вторият - Ивайло Митковски - от 1 185-има. 

На 13 юни ще бъдат официално обявени получените гласове и разпределението на мандатите за народни представители за български парламент, съобщиха в началото на седмицата от ЦИК. На 16 юни ще бъдат обявени официално и имената на 240-те български депутати. 

Най-много преференции във Варна е получил лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Като водач на листата за него са гласували 4 801 души. Вторият в листата на "Възраждане" - Коста Стоянов, е получил подкрепата на 1 732-ма гласоподаватели от Варна и областта.

Водачът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов има 4 254 преференции. Последният в листата Георги Недев има 2 297 гласа, които са недостатъчни да се изкачи напред в списъка и да влезе в 50-ото Народно събрание. Не му достигат 7 десети до необходимите 7% от гласувалите за партията, за да влезе в парламента. Вторият в листата Красен Кралев е подкрепен от 1 408 души, а третият - Бранимир Балачев, е получил 1 189 гласа. 

Водачът на листата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов във Варна е получил преференциална подкрепа от 3 218 гласоподаватели. 

За водача на "Величие" Юлиана Матеева са гласували 2 634-ма от областта. 

Водачът на "БСП за България" във Варна Борислав Гуцанов е получил 1 295 гласа преференциален вот.

Резултатите от изборите във Варна можете да видите тук.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха конкурс за директор на дирекция "Екология и опазване на околната среда"

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция "Екология и опазване на околната среда". Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър, в професионална област природни или стопански науки. Изисква се и четири години професионален опит или придобит ранг ІІІ младши.  Конкурсът за..

публикувано на 19.06.24 в 10:55

Депутатите не приеха четирите кандидатури за председател на 50-ото НС

Четири бяха номинациите за председател на новия парламент, представени по време на тържественото откриване на 50-ото Народно събрание днес.  Петър Петров бе предложен от "Възраждане". За него гласуваха 28 "за", против бяха 11, въздържаха се 89. Предложението не беше прието.  ГЕРБ-СДС предложиха Рая Назарян за ръководител на 50-ото НС. "За"..

публикувано на 19.06.24 в 10:20

Новите 240 депутати в 50-ото НС положиха клетва

Депутатите от 50-ото Народно събрание на България положиха клетва да  спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  16 са депутатите от Варна в 50-ото Народно събрание Клетвата бе съпътствана от химна на България и на Европейския съюз. Преди старта на тържественото..

публикувано на 19.06.24 в 09:30

Община Варна започва кампания „Младежка доброволческа служба” 2024

Община Варна започва кампанията „Младежка доброволческа служба” 2024, в която набира младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд. Желаещите млади хора могат да работят в местни неправителствени организации и институции. Те имат възможност да изберат работа в сферата на екологията, изкуството, културата, опазване на..

публикувано на 19.06.24 в 09:29

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание (НА ЖИВО)

С тържествено заседание се открива  50-oто Народно събрание на Република България. Политическите сили в новия парламент представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание се открива в 9 часа от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от "Има такъв народ".  Депутатите ще положат записаната..

публикувано на 19.06.24 в 09:00

16 са депутатите от Варна в 50-ото Народно събрание

Варна изпраща 16 депутати в 50-ото Народно събрание, което ще бъде открито след минути от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от "Има такъв народ", с тържествено заседание.  С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание (НА ЖИВО) ГЕРБ-СДС  във Варна имат 5 мандата. В 50-ото Народно събрание влизат  Даниел Митов, Красен Кралев,..

публикувано на 19.06.24 в 08:55

Варненци: Красиви улици като "Г. С. Раковски", "Братя Миладинови" и "Македония" са в ужасен вид заради разпилян боклук

Нов начин за сметосъбиране предлагат граждани от Варна. Те дават идея на администрацията в морската столица да се вземе пример от Балчик и Габрово, където контейнерите са вкопани съответно в земята или са с чипове.  Едни от най-красивите улици на Варна - "Георги С. Раковски", "Братя Миладинови" и "Македония", са в ужасно състояние заради разпръснатия..

публикувано на 19.06.24 в 08:50