Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра реколта на пшеницата очакват в Добруджа

2
Снимка: Росица Стайкова

До десетина дни ще започве жътвата на пшеница в района на Добруджа, каза за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите. В момента в района на Провадия някои земеделци са започнали да жънат ечемик.

Тя посочи, че тази година е имало доста стресове за пшеница, заради променливия климат, но земеделците са успели да опазят посевите. В момента реколтата изглежда учудващо добре, за това, което преживя като климатични условия по време на вегетация, допълни Жекова.Сега притесненията на зедемелците са свързани с високите температури, защото пшеницата в момента зрее. При високи температури, а в Добруджа има и обичайно силен вятър, обикновено пшеницата узрява малко по-бързо и трябва да се реагира много бързо за жътвата, обясни Радостина Жекова.

Засетите с пшеница площи са същите като миналата година 1 400 000 декара. Рапица от доста години в региона на Добруджа не се сее заради сушата, ечемикът е малко повече от миналата година, в по-малки размери е царевицата за сметка на слънчогледа.

Прогнозите за средни добиви при жътвата на пшеница са за около 500 – 520 кг., изрази надежда Жекова. Тя допълни, че това, което е притеснително са цените, защото ценово пшеницата е доста под нивата на себестойност на разходите, които земеделците правят. Надеждите са и там да има корекции – цената е тръгнала нагоре, но в момента отново слиза надолу защото е обвързана с цената на петрола.

За да могат земеделците да си покрият разходите е необходима цена между 450 – 500 лв., посочи Радостина Жекова.

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) открива официално днес жътвентата кампания в страната. Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците. Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив, а събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

За района на Добруджа официално откриване на жътвата не се провежда, защото всеки стопанин преценява кога да започне да жъне. Но преди всяка жътва земеделците пожелават:

„Спорна, берекет и хаирлия да ни е!“


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите 240 депутати в 50-ото НС положиха клетва (НА ЖИВО)

Депутатите от 50-ото Народно събрание на България положиха клетва да  спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  16 са депутатите от Варна в 50-ото Народно събрание Клетвата бе съпътствана от химна на България и на Европейския съюз. "Готови сме да участваме..

публикувано на 19.06.24 в 09:30

Община Варна започва кампания „Младежка доброволческа служба” 2024

Община Варна започва кампанията „Младежка доброволческа служба” 2024, в която набира младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд. Желаещите млади хора могат да работят в местни неправителствени организации и институции. Те имат възможност да изберат работа в сферата на екологията, изкуството, културата, опазване на..

публикувано на 19.06.24 в 09:29

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание (НА ЖИВО)

С тържествено заседание се открива  50-oто Народно събрание на Република България. Политическите сили в новия парламент представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание се открива в 9 часа от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от "Има такъв народ".  Депутатите ще положат записаната..

публикувано на 19.06.24 в 09:00

16 са депутатите от Варна в 50-ото Народно събрание

Варна изпраща 16 депутати в 50-ото Народно събрание, което ще бъде открито след минути от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от "Има такъв народ", с тържествено заседание.  С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание (НА ЖИВО) ГЕРБ-СДС  във Варна имат 5 мандата. В 50-ото Народно събрание влизат  Даниел Митов, Красен Кралев,..

публикувано на 19.06.24 в 08:55

Варненци: Красиви улици като "Г. С. Раковски", "Братя Миладинови" и "Македония" са в ужасен вид заради разпилян боклук

Нов начин за сметосъбиране предлагат граждани от Варна. Те дават идея на администрацията в морската столица да се вземе пример от Балчик и Габрово, където контейнерите са вкопани съответно в земята или са с чипове.  Едни от най-красивите улици на Варна - "Георги С. Раковски", "Братя Миладинови" и "Македония", са в ужасно състояние заради разпръснатия..

публикувано на 19.06.24 в 08:50

Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература

Очаква се над 59 000 седмокласници да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. Изпитният вариант за него ще бъде изтеглен в 7 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът, резултатите от който участват във формирането на бала за кандидатстване в гимназии, ще започне в 9:00 ч. и ще се проведе в..

публикувано на 19.06.24 в 07:42

Навършват се 10 години от наводнението във варненския квартал "Аспарухово"

Днес се навършват 10 години от наводнението във варненския квартал "Аспарухово". Припомняме, че през 2014 година, след пороен дъжд, приливна вълна с височина над 2 метра заля най-ниските части на квартала и активизира свлачище.  Загинаха 13 души, десетки бяха ранени. Обявено беше бедствено положение.  Същият ден вследствие на дъждовете беше..

публикувано на 19.06.24 в 06:54