Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха фонтаните и шадраваните във Варна

Всички фонтани и шадравани, стопанисвани от Община Варна, са пуснати в експлоатация, съобщиха от общинския пресцентър и от фирмата, която поддържа съоръженията. Те са преминали необходимата профилактика, някои от тях са имали нужда от рехабилитация и подмяна на части. 
От месец май, по-рано от минали години, е пуснат фонтанът на централния площад „Независимост“, припомнят от Община Варна. Работят също фонтаните в градинката между Археологическия музей и Община Варна, на пл. „Атлантическа солидарност“ (до Градската художествена галерия). Работят и т. нар. „сухи“ фонтани на площад „България“ и в градинката до Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, както и съоръженията в Морската градина. Сред работещите е вече и водната каскада под Пантеона, за която кметът Коцев е поискал да се планира разработване на изцяло нова визия, допълват от общинския пресцентър. 
Градските чешми в централната част също работят, отчетоха от фирмата по поддръжка. С оглед удобството на гражданите и с цел да не се разхищават големи количества вода, на някои от чешмите са монтирани кранове. Особено внимание е обърнато на съоръженията в Морската градина, някои от които са с минерална вода, поясняват от Община Варна. 
Вода потече и от един от символите на крайбрежната алея – чешмата под сцена „Раковина“. От години тя не беше в експлоатация. В момента е възстановено водоподаването към нея, както и ефектното осветление на арката.

Направен е оглед и се калкулира възстановяването и на още едно неработещо от години съоръжение в Морската градина – водното огледало встрани от главната алея, където могат да се възстановят фонтанът и ефектното осветление.

На среща с администрацията и поддържащата фирма кметът Коцев е разпоредил пълна ревизия на градските чешми в морската столица, която да установи какви средства са нужни, за да заработят всички подобни съоръжения на територията на община Варна, информират от Община Варна. Обсъдена е и възможността част от обществените тоалетни да се дадат на концесия, а за друга да се заложат пари за цялостното им обновление, поясни Коцев.

снимки: Община Варна


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22