Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари: Нямаме информация от българските институции за забраната за улов на черни миди и рапани в Румъния

Снимка: БГНЕС

Няма информация от българските институции във връзка със забраната на улова на черни миди и рапани в Румъния заради биотоксини в морската вода. Това съобщиха в интервю за предаването "Море и бряг" по Радио Варна Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ" и генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море и Велислав Вангелов от организацията на производителите на черноморска мида. 

Господинов съобщи, че неговата асоциация е получила информация от румънските власти за преустановяване изкупуването на миди. Консултативният съвет е организирал обратно писмо със запитване към румънските власти кои точно са зоните. "Само знаем, че обхванатата територия е от Констанца до Мангалия", поясни Господинов. 

От българските власти нямаме никаква информация за проблема, допълни своя колега Велислав Вангелов. "Забраната е факт и ние не можем да противоречим на официалните румънски власти. Единствено можем да получим разяснение. 

В България в момента няма зони за събиране на двучерупчести. Не се организират и изследвания на мидите, освен във фермите, където се произвеждат, допълниха експертите.

В понеделник, 17 юни, в Бургас ще се проведе среща между заинтересованите страни в риболовния бранш, ИАРА и БАБХ във връзка със зонирането на морето, за да могат българските рибари и производители на миди да могат директно да продават продукцията си на българския пазар. Липсата на зониране се отразява негативно върху бранша, обясниха Господинов и Вангелов. "В момента продукцията, уловена от нашите рибари, трябва да премине през пречиствателни предприятия, което оскъпява продукцията. Ако се въведе зонирането и тя е от зона А например, продукцията може да се продава директно на пазара. В момента единствено фермите, които са закотвени и си правят сами мониторинг, следят нейното качество", допълни Господинов. 

Вече 18 години България не може да намери финансов ресурс да изгради лаборатории, да ги оборудва, да изработи методиките за изследване на биотоксини, посочени в регламентите, казаха още специалистите. 

По повод забраната за улов на бяла мида, Йордан Господинов заяви, че тази забрана е била отменена в петък миналата седмица, но за това е знаела само една определена фирма. Някои рибари ще се съобразят с тримесечния период и няма да ловят бяла мида, въпреки че забраната е отпаднала. "Много неприятен е фактът на отпадане на заповедта. Дори е обидно за сектора", подчерта Господинов. По думите му в момента българските фирми печелят, защото уловът  продължава да бъде забранен в Турция, в Испания и други държави, но не и у нас. "Мидата в момента е в размножителен период, а от 800 тона сме паднали на 100 тона. Тя е с много ниско качество. Освен това в лодката, на високите температури, тя бързо умира, и качеството ѝ се влошава. Това, което се случва с тази забрана, поставя голяма част от нашите членове в неравностойно положение спрямо информираните и поставя риск пред здравето на хората", обобщиха Йордан Господинов и Велислав Вангелов.

Целия разговор с тях чуйте в прикачения звуков файл:







По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55