Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитални близнаци на тумори подпомагат лечението на онкологичните заболявания

Снимката е илюстративна
Снимка: Гергана Хрисчева

Водещи европейски учени в сферата на медицината участват във Варна в обучителен семинар, свързан с изчислителната и експериментална системна медицина. Той е организиран от Медицинския университет в морската столица. 

Професор Весела Кристенсен от Университета в Осло, Норвегия, заедно с колегите си проф. Антон Тончев, проф. Арнолдо Фригеси и проф. Юха Клефстрьом от Финландския раков институт в Хелзинки, информираха за научните си изследвания, свързани с лечението на различни видове рак и методите за персонализиране на лечението на пациентите. 

Бъдещето на борбата с рака е в персонализираната превенция, коментира проф. Весела Кристенсен от Университета в Осло, Норвегия. Тя специализира в лечението на рака на гърдата и от три години работи в отделението по генетика, което има за цел да предостави услуги от генетично тестване на 60 % от норвежкото население.

Тя даде информация за т. нар. "дигитални близнаци". Благодарение на напредването на медицината може да се направи дигитален близнак на един тумор. Двойникът се превръща от специалистите в таблица, а с взимането на част от тумора могат да се пробват експериментално и различни медикаменти. Дигиталните близнаци се правят на базата на конкретен пациент, а идеята е да се разработят най-подходящите лекарства за него. Т. нар. персонализирана медицина обхваща различни специалности, поясни за Радио Варна проф. Кристенсен. 

Даниела Стойнова разговаря с професор Весела Кристенсен, която коментира как се проучва въздействието на медикаментите с новите методи на експерименталната медицина:


Проф. Антон Тончев е директор на Научно-изследователския институт в Медицинския университет във Варна. "Семинарът се опитва да представи по достъпен начин една нова група от методи, които имат приложение както в онкологията, така и в много други области - в неврологията, сърдечно-съдовата медицина, за изследване на големи количества данни", подчерта той. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската шампионка по плуване Тея Николова: Точна и в спорта, и в живота

Златна, точна и отлична както в учението, така и в плуването, е шампионката на Плувен спортен клуб "Черно море" Тея Николова. Младата надежда на българското плуване завърши ГПЧЕ "Йоан Екзарх" (Пета езикова гимназия) във Варна  с отличие, приета е в Северозападния университет в Чикаго, но през лятото се подготвя активно за няколко състезания заедно с..

публикувано на 09.08.24 в 09:15

Изложба във Военноморския музей представя морските традиции, суеверия и ритуали

Във Военноморския музей във Варна днес, петък, от 11 часа, ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“.  Експозицията обхваща  различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. С богатство от експонати, графичен материал и специално разработено приложение..

публикувано на 09.08.24 в 08:20

Коя е безплатната здравна помощ, когато сме на път?

Ако сме на почивка в България и ни се наложи да потърсим медицинска помощ, можем да отидем при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това каза за Радио Варна д-р Каролина Златева. Нужно е да си носим синята здравна книжка, която ни дава право на два прегледа на месец, ако посетим личен лекар, различен от този, при..

публикувано на 09.08.24 в 08:10

Изложба разказва за модата от средата на 19. до средата на 20. век в България

Изложбата "Модата в огледалото на едно столетие -  от средата на XIX до средата на XX век“ ще бъде открита от 17 часа на 12 август, понеделник, в Държавния архив във Варна.  С над 120 снимки е проследена промяната в облеклото и  аксесоарите в едни от най-интересните отрязъци от новата българска история. В отделни табла са илюстрирани дамската,..

публикувано на 08.08.24 в 18:58

"Вой" - една история за крехкия баланс, отговорността и любовта в света на вълците и хората

Той се казва Александър Петров, а литературният му псевдоним е Александър Скалд . Със страст говори както за работата си като еколог в голяма природозащитна организация, така и за писането, и за проучванията за докторската си дисертация върху лисици и белки и тяхната роля в различни екосистеми,  за родното си място в Северозапада, за увлечението си по..

публикувано на 08.08.24 в 15:15

Във Варна строят все по-малки апартаменти

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради във Варна намаляват с 4.9%, докато жилищата в тях се увеличават близо три пъти, а общата им застроена площ намалява с 5.7%. Започнал е строежът на 44.1% по-малко други видове сгради с 67.5% по-малка РЗП. По започнато строителство на нови сгради област Варна е на четвърто място в..

публикувано на 08.08.24 в 11:59

Проектът за новата сграда на МГ- Варна зацикли между институции и обяснения

Има възможност още в рамките на този месец Община Варна отново да внесе проекта за нова сграда на Математическата гимназия. Това каза в сутрешния блок на Радио Варна председателят на Фондация Математическа гимназия Мартен Демирев. Строежът отпада от списъка на проектите, за които Варна трябва да получи 100 милиона лева от Министерството на финансите..

обновено на 08.08.24 в 10:44