Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият образец влиза в сила от 17 юни

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Ще съдържат пръстови отпечатъци

2
Лични документи
Снимка: МВР

Започва издаването на личните карти от ново поколение, предаде БГНЕС.

От Министерството на вътрешните работи правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност.

Новият образец на българска лична карта влиза в сила от 17 юни.

С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Новата лична карта с биометрични данни отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

МВР дава няколко полезни съвета:

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата – обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години;

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга.

До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева.

Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 - при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.



По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост..

публикувано на 31.07.24 в 15:55
Завод

Авария във военния завод в Костенец, уточняват размера на щетите

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес. Пострадали няма, нанесени са материални щети. Изпълнителният директор на "Терем-холдинг“ ЕАД Калин Димитров съобщи, че няма опасност за хората. От Министерство на отбраната определиха инцидента като "възникнала производствена..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга". Задържаният бил приятел на собственика на автомобила и обиждал и извикания на място патрулен екип.  С..

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Тази сутрин в 8.45 часа колоната от..

публикувано на 31.07.24 в 15:00

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от общината, страдащи от редки заболявания. Фондът за подпомагане лечението на деца от община Добрич ще..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната власт в областта, да работят в полза и в интерес на хората. Това е основната и най-голяма цел на..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08