Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелин Михайлов: "Партия "Величие" е за членството ни в ЕС, но не и за Еврозоната и еврото

Ивелин Михайлов
Снимка: Стокадър Нова тв

Партия „Величие“ е ЗА  членството на България в ЕС, но сме с различно мнение за Еврозоната. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ единият от основателите на най-новия политически субект в 50-тото Народно събрание, Ивелин Михайлов. По думите му, той лично държи да запазим лева като основна валута:

Ние имаме право, когато имаме собствена валута, да генерираме дълг. Искаме да построим магистрала - генерираме дълг, построяваме я. Магистралата след това носи приходи, с които този дълг се изплаща. Освен това носи косвени приходи за икономиката. Искаме АЕЦ „Белене“, генерираме дълг, правим я.

Но, когато сме с валута евро, изцяло каквото ни даде ЕС, това правим. Утре може да ни кажат, че трябва да спрем да дишаме иначе няма да ни дадат пари и ние приключваме. Губим си свободата, ставаме федеративна република.

Съоснователят на „Величие“ каза още, че фирмите му, за които имаше информация, че са натрупали задължения към НАП, вече са изплатили 300 хиляди към приходната агенция. По думите му, това са били оперативни задължения към НАП. „Като предприемач, съм декларирал приходите и съм плащал законовата лихва и имам активи, които гарантират, че тези задължения ще бъдат платени“, каза Михайлов и допълни, че той определя кога да ги плати. „Законът ми позволява, за това има определена законова лихва, през която НАП си взема задълженията“, изтъкна Михайлов

Михайлов не се определя като силния човек във „Величие“, защото той няма реална власт в партията. По думите му той няма председателско място, нито е начело на управителен съвет. „Аз съм редови член, но имам подкрепата на хората, нека кажем така“- допълни Михайлов.

С властта, с която разполагаме и имаме, ще работим върху контрола в 50-тото НС - контрол върху законодателната и изпълнителната власт. Голяма част от депутатите се занимават с приемането на закони, но никой не следи как и дали се спазват. Това, което видяхме в предизборните обиколки - хората са пропищели от липсата на прилагане на тези закони. Оплаквания от неправилно управление, мародерстване от страна на институциите, натиск, превземане на бизнеси. Среда, която не позволява на човек да работи и да се развива правилно.

Михайлов заяви, че като предприемач, ще се интересува от бюджета, който се гласува, какви са целите за следващите десет години. Според него, не може да планираме от година за година, както и да се вземат заеми, без да сме наясно с какви средства ще бъдат изплатени. „Ако правим планове, че ще се увеличат постъпленията в хазната, на база увеличение на населението, всъщност от години вървим в обратна посока“ - допълни той.

На въпрос как биха се опазили като млада партия от разпад на парламентарната група и изкушения, предлагани от политическите опоненти, Михайлов заяви, че ако някой техен човек предаде избирателите си, по добре е те да му търсят сметка: "Щом човек е дал дума и обещае на хората нещо и след това се отметне, по добре е да напусне, отколкото да се извърта".

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Слави Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат

"ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат".  Това написа във фейсбук профила си лидерът на ИТН Слави Трифонов, предаде БНР. "На изборите на 9-и юни суверенът се изказа много ясно. Партиите бяха подредени, а огромната част от хората не излязоха да гласуват. ИТН е шеста партия в 50-ия парламент и за това, съвсем логично, аз..

публикувано на 19.06.24 в 18:23

Предлагат работници от озеленяването да извършват и леки ремонти из града

Предлагат работници от озеленяването да извършват и леки ремонти из града. Да бъде преструктурирано общинското предприятие, занимаващо се с озеленяването, за да може да поеме и изпълнението на малки козметични ремонти в градската среда във Варна. Това предложение на кмета на Варна бе разгледано по време на заседание на Временната комисия "Структури и..

публикувано на 19.06.24 в 17:03

307 лева става социалната пенсия за старост от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши правителството. Повишаването на социалната пенсия за доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност,..

публикувано на 19.06.24 в 16:01

Разкриват втора яслена група в ДГ "Палечко" във Варна

Втора яслена група предстои да бъде разкрита в ДГ „Палечко“ във Варна. Това стана ясно на днешното заседание на ВрК „Структури и общинска администрация“, на което съветниците дадоха съгласието си да бъдат разкрити две щатни бройки яслени медицински сестри за детското заведение, които ще обслужват новата група от 1..

публикувано на 19.06.24 в 15:50

България на последните места в ЕС по потребление и БВП на глава от населението

Българските домакинства са били с една от най-ниските възможности за потребление на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз /ЕС/ през 2023 г. , показват данните на Евростат. "Фактическото индивидуално потребление" (AIC) у нас е било с 27% под средното за ЕС (73% от средноевропейското ниво). AIC на глава от населението, изразено в стандарти за..

публикувано на 19.06.24 в 15:37

Български медии се срещат в Украйна

Важно е българската общественост да се запознае как живеят етническите българи в Украйна, които не губят връзката си с корените. Знаково е, че българските медии обръщат внимание на района, който е разкъсан от войната, въпреки войната. Радвам се, че и ние достойно отразяваме това, което се случва. Екипи - както на национални, така и на регионални програми..

публикувано на 19.06.24 в 15:15

Излязоха верните отговори на НВО по БЕЛ, затрудни ли изпитът седмокласниците от Варна?

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от Националното външно оценяване по български език и литература след седми клас (вижте ги тук). Вариант 1 днес беше изтеглен от журналиста Анна Ангелова.  Близо 60 хиляди седмокласници се явиха днес на изпита, започнал в 9 часа.  4 171 седмокласници от 89 училища във Варна и..

публикувано на 19.06.24 в 14:39