Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 дванадесетокласници от Варна с отлични оценки и на двете матури

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

30 са дванадесетокласниците от Варна, които тази година са се справили отлично и на двата държавни зрелостни изпита. Това съобщи за Радио Варна директорът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева. 

Зрелостниците, получили отлични резултати, са от Първа езикова гимназия, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", Пета гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх", Средното училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", IV езикова гимназия "Фредерик Жолио - Кюри" и Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" във Варна. 

14 са учениците от Първа езикова гимназия - това са Александра Славова, Боряна Горчева, Ева Зафирова, Йоана Лазарова, Йоана Георгиева, Лилия Ицкова, Лилия Господинова, Мариела Мустафа, Дарина Михалска, Симона Петрушева, Нора Георгиева, Преслав Гавраилов, Румяна Цветкова и Стефани Цанкова. 

Отличниците на двата ДЗИ от МГ-Варна са Димитър Добрев, Лъчезар Паскалев, Мария Дойчева, Николина Радева, Кристиян Стоянов, Лилия Ханджиева, Ниа Дерлийска, Недко Нанков, Ивелин Железов и Кристиан Николов. 

Трима са отличниците от Пета езикова гимназия - Теодор Теолов, Тея Николова и Мирослава Георгиева. 

Невена Живкова Желязкова от Средното училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин" във Варна е получила шестици и на двата изпита - съответно по Български език и литература и по Английски език. 

С отлични оценки и на двата ДЗИ са също Ивелина Добрева от IV езикова гимназия "Фредерик Жолио - Кюри" и Николай Белев от Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" във Варна.

Ивелин Железов от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна е един от тримата зрелостници в страната, получили 100 точки по двата предмета на матурите. Ивелин е с максимален резултат от матурите по Български език и литература и Математика - профилирана подготовка. 

"Поздравявам всички тези деца с резултатите! Поздравявам техните учители и ръководствата на училищата за това, което са постигнали", подчерта Радева.

Средната оценка от общообразователната подготовка по БЕЛ в областта тази година е 4,36. Резултатът е 0,4 % по-висок от средния успех за България, отчете директорът на РУО-Варна. "Сега сме на четвърто място, бяхме трети миналата година, но тази година Пловдив ни е изпреварил", допълни Ирена Радева.

Вторият държавен зрелостен изпит е с голям брой от предмети, които се избират от зрелостниците според профилираната подготовка или ако те учат в професионални гимназии. Средният успех на всички 12-окасници, които са положили изпит по профилирана подготовка в областта, е 4,92, съобщи още Радева. 

Тревожна е статистиката, че все още има училища от областта със среден успех под 3.00 на матурите - учебни заведения в Аврен, Аксаково, Белослав, Дългопол и Провадия. "Въпреки ниските оценки, всяко едно училище отбелязва лек ръст на резултатите", каза още Радева. По думите ѝ в тези учебни заведения трябва да се продължи целенасочената работа за проследяване на индивидуалните резултати на всеки един ученик. "Учителите да работят за това всеки един да подобри своята грамотност и функционална, така че децата да покажат добри резултати на следващите оценявания", допълни Ирена Радева.

Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл:


Пълен списък на отличниците от Варна, публикуван в сайта на РУО: 

ГПЧЕ "Йоан Екзарх" - Варна:

 • 1. Мирослава Георгиева;
 • 2. Теодор Теолов;
 • 3. Тея Николова

Първа езикова гимназия - Варна:

 • 1. Александра Славова;
 • 2. Боряна Горчева;
 • 3. Ева Зафирова;
 • 4. Йоана Лазарова;
 • 5. Йоана Георгиева;
 • 6. Лилия Ицкова;
 • 7. Лилия Господинова;
 • 8. Мариела Мустафа;
 • 9. Дарина Михалска;
 • 10. Симона Петрушева;
 • 11. Нора Георгиева;
 • 12. Преслав Гавраилов;
 • 13. Румяна Цветкова;
 • 14. Стефани Цанкова;
Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна
 • 1. Димитър Добрев;
 • 2. Лъчезар Паскалев;
 • 3. Мария Дойчева;
 • 4. Николина Радева;
 • 5. Кристиян Стоянов;
 • 6. Лилия Ханджиева;
 • 7. Ниа Дерлийска;
 • 8. Недко Нанков;
 • 9. Кристиан Николов;
 • 10. Ивелин Железов - постигнал максимален резултат от 100 точки на двата държавни зрелостни изпита.

IV езикова гимназия "Фредерик Жолио - Кюри" - Варна

 • 1. Ивелина Добрева;

Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин" - Варна

 • 1. Невена Желязкова;

Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" - Варна

 • 1. Николай Белев.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00