Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Радево

32
село Радево
Снимка: Д.Дончева

Бягство в друг свят. Такова е усещането във варненското село Радево. На хубаво място е разположено селото. Но ако искаш да стигнеш до него трудно ще го намериш, защото никъде по пътя Варна-Добрич няма табела, която да указва посоката. Ориентираме се по картата на България и gps-а в колата. До там гледката е красива, особено сега, когато има посеви и навсякъде е зелено, а небето се подготвя за поредната порция дъжд.

Село като в орехова черупка. Така го определиха местните жители. Намира се на 35 км. от Варна, стигаш до него в момент, в който вече си сигурен, че наоколо няма жива душа. Думата „няма“ е най-често използваната от местните. И има защо. Има кметство, но няма кмет. Има мобилни оператори, но няма добър обхват и интернет връзка. Няма църква, няма училище, няма детска градина, няма читалище, няма пенсионерски клуб, няма поща, няма редовен транспорт, няма лекар, няма полиция, няма и много жители в селото. По избирателен списък са точно 20 души. В действителност живеели около 60 човека.

Социалните връзки се случват в единствения магазин, който работи само три дни в седмицата от 8.30 до 12 часа.


Жените са дейните на село. Има и мъже, но били притеснителни, шегуват се половинките им.Гласуват редовно, защото са убедени, че така трябва. Обаче не вярват на политиците. На местните – хич, а на европейските – още повече. Подобна „птица“ повече от три години не е стъпвала в селото. „Е, ако има да вземе нещо ще дойде, ама иначе…“ А то вече нищо не е останало за вземане.

От уважаемите кметове - малки, големи и още по-големи, искат да им оправят разбитите пътища и да окастрят избуялите храсти, треви и ниски клони на дървета от двете им страни, за да не си чупят колите. Да имат редовен транспорт, който в момента е само два пъти седмично – понеделник и петък, за да могат да отидат на лекар и магазинът да работи поне пет дни в седмицата, защото хляб им носят само веднъж седмично.
Знаят няколко от старите имена на селото, но не знаят историите за тях. Преди се е казвало Овнец, Кочак, Капитан Радево до днес, когато е останало само Радево. Според жените е на името на партизанин, който бил убит в селото. Има и паметник в негова памет в парка, но храстите и тревите в него бяха толкова избуели, че бързо се отказах да отида да го видя. Особено като ми казаха, че никога не е пръскано срещу кърлежи.

Липсата на лекари и здравни служби по селата може би най-много тежи на хората, които живеят в тях. Села с 1500 – 2000 души могат да си позволят лукса да имат доктор, като в село Любен Каравелово например, но в по-малките е абсурд. В Радево не помнят откога нямат лекар. Свикнали са да пътуват за лечение до Аксаково, но сега и това е трудно – защото няма транспорт. Имат си доктор Куин лечителката. Така казват на Ани, която е фелдшер и им е много ценна - тя е и лекар и медицинска сестра. Помага на всички, които потърсят помощ.
Животът на село е прекрасен, но не е за всеки. Знаят го най-добре тези, които живеят на село. Знаят го и управляващите, но отдавна са обърнали главите си в друга посока и отдавна не виждат какво се случва в селата. Така е по-удобно и по-лесно. Въпросът е докога? И за политика си говорихме, ама полза от приказки няма.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48