Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА: Черно море е изменило рязко цвета си (Допълнена)

Снимка: "Уикипедия"

НАСА съобщи, че Черно море е изменило рязко цвета си. Ако по-рано, гледано от космоса, то имало тъмносин цвят, сега заради масовото размножаване на фитопланктон, е станало изумрудено зелено. Най-големите промени в цвета са пред бреговете на България и Румъния (делтата на Дунава), съобщава „Фокс Нюз“.

Подобни промени има и пред бреговата ивица на Украйна. Снимките на изменението са фиксирани със спътника Aqua satellite. Според специалистите, нашествието на фитопланктон може да доведе до рязко понижаване на нивото на кислород в Черно море, а оттам и до масово измиране на морските му обитатели. Фитопланктонът е съставен от едноклетъчни водорасли и цианобактерии.

Той се храни със слънчева светлина. По-големи риби и миди се хранят с него.

И през този май процесите са същите както всяка година. Ярките цветове продължават да отбелязват прогреса на увеличаващото се пролетно цъфтене на фитопланктона в Черно море в началото на май 2024, отбелязват от NASA. Според учените редица са факторите, които водят до бурния му цъфтеж.

В Черно море се вливат големи реки като Дунав, Днепър, Риони и Днестър. Така чрез речния отток в големия вътрешен басейн попадат хранителни вещества. Резултатът от замърсяването от човешка дейност, като селско стопанство и индустрия, също спомага растежа на фитопланктона.По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00