Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите 240 депутати в 50-ото НС положиха клетва

Снимка: БТА

Депутатите от 50-ото Народно събрание на България положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. 

Клетвата бе съпътствана от химна на България и на Европейския съюз.

Преди старта на тържественото заседание за откриване на новото Народно събрание президентът Румен Радев заяви: "Най-важното е ние като българи да помним, че с клетвата, която ще положат днес, всеки един от народните представители се задължава да брани държавния, а не партийния интерес, да отстоява български, а не чужди приоритети. Затова очаквам преди всичко дневният ред на този парламент да се диктува от интересите на държавата и на обществото. Наистина живеем в сложно време и трябва да си даваме сметка, че този парламент има да решава много въпроси, натрупани през годините. Но голямата мисия на всеки един от народните избраници е да съхрани мира, да гарантират нашите народни избраници сигурността на страната и на българските граждани в една много сложна геополитическа обстановка и бушуващата война до нашите граници. Затова пожелавам успех на 50-ото Народно събрание. Нека то да бъде по-добро от предишните". 

"Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност. Вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. Готови сме да поемем всички рискове",  заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС в декларация от името на парламентарната група веднага след полагането на клетвата.

“За нас има два възможни варианта - максимално широка политическа коалиция, кабинет на споделената политическа отговорност с четиригодишен план, който да има одобрението на политическите партии в 50-то НС. Вторият вариант са предсрочни парламентарни избори", заяви Биков и подчерта, че ГЕРБ-СДС са готови да загърбят тясно партийния си интерес, но само ако видят, че имат истински партньори за това решение. "Призовавам всички партии в Народното събрание да поемат отговорност”, заяви депутатът.

В началото на декларацията си той припомни резултатите от изборите. “Изборите определиха ГЕРБ-СДС за първа политическа сила. Резултатът ни носи огромна отговорност пред всички граждани. Това е сложна задача пред всички ни. Резултатите показват ясно, че четири години на политическа конфронтация голяма част от гражданите не гласуваха, а други показаха, че настоящата форма на управление не ги удовлетворява. Ние заявяваме отговорността си и предлагаме диалог с всички партии”, категоричен е Тома Биков и призова: "От нас се изисква смирение, възможност за изграждане на конструкции и поемането на отговорност пред страната".

"Хората искат стабилност, решаване на техните проблеми. Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 г. трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 години", заяви  Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС.

Той благодари на хората, които са се доверили на партията и увери, че Движението няма да ги поведе. Заместник-председателят посочи, че при посещенията си на терен представителите на ДПС са чули и ясната позиция на гражданите, че не искат повече нови избори. 

"Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Хората не искат нови парламентарни предсрочни избори", коментира Цонев.

"Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическия избор на България, отбеляза Цонев и посочи, че гражданите са силно разтревожени за сигурността си. За нас от ДПС изборът на евроатлантизма е екзистенциален избор за гражданите и за родината", подчерта още той, цитиран от БНР. 

Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция, ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещото на България, заяви акад. Николай Денков от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" от парламентарната трибуна при откриването на 50-ото Народно събрание. "Всяко НС трябва да започва с надежда, че ще бъде избрано правителство,  което ще работи в полза на хората и бизнеса", каза бившият премиер на кабинета ПП-ДБ - ГЕРБ. Той коментира, че с всеки цикъл на избори тази надежда избледнява.

Всички в тази зала, независимо от временно дадените ни власт и позиции, трябва да сме преди всичко едно – българи. Малцина от вас, уважаеми сънародници, упражниха задължителното си право, преди само десетина дни. Останалите 70% останахте вкъщи", констатира в изказване от парламентарната трибуна в рамките на тържественото първо заседание на 50-ото Народно събрание лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Огромната част от българския народ открито заяви, че не се интересува кой управлява държавата, кой го представлява, кой е отговорен за настоящето и бъдещето на нацията… Ето защо днес трябва да сме смирени… Искаме възмездие за онези, които доведоха нашия народ до кома!", заяви Костадинов.


Избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров пожела повече разум и диалог в работата на 50-ото Народно събрание. Това се случи по време на откриването на новия парламент.

"За да излезем от кризата са нужни усилията на всички партии и осъзнаване, че партиите се откъсват все повече от хората, затова тръгнахме към реформи във вътрешната партия. В този парламент ключовите ни думи са отговорност, разум и диалог", коментира той. "БСП смята, че на страната е необходимо експертно правителство", посочи още той, цитиран от БНР:


Здравия разум го показаха резултатите от изборите. Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител. Това заяви при откриването на 50-ото Народно събрание Тошко Йорданов от ИТН.

"Става все по-ясно, че да върнем здравия разум ще бъде все по-трудна задача. Почти е невъзможно да се върне здравия разум там, където го няма." Управление, основано на сглобки, е по-добре да бъде свалено, отколкото да нанася вреда след вреда, подчерта Йорданов.


Избраният за депутат от партия "Величие" Николай Марков бе изведен от залата на парламента, защото не положи клетва в началото на днешното тържествено заседание на 50-о Народно събрание, предаде БНР. 

Марков потвърди, че неговата политическа партия ще предложи техен представител за председател на парламента. И посочи, че очаква среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

Българското национално радио предава пряко тържественото откриване на 50-ото Народно събрание. 

Може да проследите заседанието тук. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45

От днес с по-малко от половин процент пада цената на тока в Североизтока

От днес, 1 юли, влизат в сила нови цени на електроенергията в Североизточна България. За битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО цените са както следва: дневна тарифа – 0,22362 лв./kWh, нощна тарифа – 0,12657 лв./kWh, без ДДС. Изчисленото средно намаление на база решението на КЕВР е 0.49%, утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране. Във връзка с..

публикувано на 01.07.24 в 10:59

Канят жителите от кв. „Чайка“ на разяснителна среща за бъдещата „Зелената зона“

Ръководството на Община Варна кани гражданите от кв. „Чайка“ на разяснителна среща за бъдещата „Зелената зона“. Срещата ще се проведе днес, 1 юли, от 17:30 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. За намиране на потенциални решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“, кметът Благомир..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Бойко Борисов: Най-важните цели са бюджет, ПВУ и Еврозоната - после може да отидем на избори

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер Росен..

публикувано на 01.07.24 в 10:14

Росен Желязков прие от президента папката за първия мандат

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, предаде БНР. "Това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент, както и въздържането на мнозинството български..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

Разкриха печатница за фалшиви столевки в Провадийско

Разкриха печатница за фалшиви банкноти. Тя се намира в село Добрина, Община Провадия, съобщи NOVA.  След спецакция на ГДБОП в неделя са били задържани няколко души. Смята се, че те имат общо с изготвянето и разпространението на фалшиви банкноти, основно по 100 лева.  От началото на годината били регистрирани над 150 плащания с..

публикувано на 01.07.24 в 09:15

По-високи пенсии от днес

От днес пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. Допълнително увеличение, също в сила от днес, е предвидено за 675 хиляди възрастни,  които получават така..

публикувано на 01.07.24 в 07:24