Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници: Желанието ни е пазар "Чаталджа" да не бъде просто козметично ремонтиран

На пазар "Чаталджа" във Варна трябва да се гледа като възможност да се създаде нещо функционално и полезно за гражданите. Това коментираха общинските съветници от "Алтернативата на гражданите" по време на последното заседание на комисия „Собственост и стопанство” към Общинския съвет във Варна при обсъждането на идеята за обновяване на варненския пазар. 

Идеята за модернизиране на "Чаталджа" не е от вчера, като още през 2013 години предизборно е обявено, че над 8 млн. лева ще бъдат инвестирани в модернизиране на пазара, а финансирането ще дойде от евро програми. Над 10 години по-късно това не само не е факт, а общинското дружество страда от конкуренцията на големите търговски вериги и моловете, подчертават от формацията. 

"Желанието ни е пазар „Чаталджа” да не бъде просто козметично ремонтиран, а на него да се гледа като възможност да се създаде нещо функционално и полезно за гражданите. Чаталджа е един от най-старите варненски пазари, като той е наследник на Петъчния пазар, датиращ още от 30-те години на миналия век. За да пренесем това емблематично място в съвремието, имаме нужда от сериозно проучване на инвестиционните възможности. Това следва за започне с изготвянето на ПУП – ПРЗ, за да се получи реална представа за възможностите на парцела. Би било чудесно, ако може да се реализира модерен подземен паркинг, както и съвременна покривна конструкция. Не на последно място, следва да се помисли и за концепцията на пазара и за възможността там да намерят място повече местни производители. Ръководството на „Пазари ЕАД” се притеснява от конкуренцията на големите вериги, но това няма да бъде решено с козметичен ремонт, а с качествено нов подход към това търговско пространство". Това коментира Христо Димитров, председател на ОбС-Варна и общински съветник от "Алтернативата на гражданите" в рамките на този мандат на местния парламент. 

Едно подобно обновявано би изисквало сериозно финансиране, както и осигуряване на временни търговски площи за ползване от настоящите наематели. Тепърва ще се анализират възможностите и ще се оценява дали подобна инвестиция би била оправдана, допълва Димитров. 

Пазар "Чаталджа"е управляван от общинското дружество "Пазари ЕАД", чийто принципал е Общинският съвет във Варна, уточняват от "Алтернативата на гражданите". 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45