Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български медии се срещат в Украйна

Важно е българската общественост да се запознае как живеят етническите българи в Украйна, които не губят връзката си с корените. Знаково е, че българските медии обръщат внимание на района, който е разкъсан от войната, въпреки войната. Радвам се, че и ние достойно отразяваме това, което се случва. Екипи - както на национални, така и на регионални програми - в лицето на Радио Варна, са на терен и търсят теми, разказват истории. Това каза в интервю за Радио Варна генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, който участва в 19-ата Световна среща на българските медии, открита по-рано днес в Националния пресклуб на БТА в Одеса.

 Да разказваме истории - това е нашата сила като радио, защото радиото е глас, подчерта Митев и допълни, че именно чрез работата на журналистите светът може да види лицето на войната.

Чуйте повече от разговора на Доротея Николова с генералния директор на БНР Милен Митев:

Изключително ценно е, че тук дойдоха представители на националните медии и българоезични медии от чужбина, каза генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев преди 19-ата Световна среща на българските медии.

Българските медии правят достатъчно за отразяването на войната в Украйна, за разлика от световните медии и много информационни агенции, които нямат постоянен кореспондент. Война се отразява на мястото на събитието от репортери, а не от дивана. Изкуственият интелект няма как да замени журналистите, които трупат информация, изказа убеждението си той.

По думите му срещата откроява три важни послания. Първото е за съпричастност с хилядите българи, които живеят в Одеса и Одеска област. Вълчев подчерта, че трябва да се предизвика състрадание към всички тези, които преживяват тежки дни по време на военните действия. Второто послание е към журналистите, които трябва да са в епицентъра на събитията.

Третото послание е за приемствеността, а доказателството, че я има, е 19-ото издание на форума, допълни той и направи паралел с народните ни представители. За да имаш 19 срещи, трябва да имаш първа. В България това ни се губи, твърде често започваме от нови начала. Народните представители е добре да стъпят на натрупвания, както го правят нашите сънародници тук. Те стъпват на огромна традиция, подчерта Вълчев.

Чуйте интервюто на Доротея Николова с генералния директор на Българска телеграфна агенция:


19-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА, започна днес в украинския град Одеса. В нея участват журналисти от 14 страни.

Срещата в Одеса е на тема "Медии и общност".


По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

АМ "Хемус" остава затворена около село Слънчево, няма опасност за жителите на село Припек

Магистрала "Хемус" остава затворена в участъка до село Слънчево, където от вчера бушува пожар. Затворен е и старият път през местността Побити камъни. Няма опасност за жителите на село Припек, пожарникарите са направили широка просека, за да не се прехвърлят пламъците към селото. Непрекъснато се правят обходи по трасето, за да се прецени..

публикувано на 15.07.24 в 21:05

ПП-ДБ публикува декларацията си

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България споделиха своя план за излизане от политическата криза. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство. Ето го и пълният текст на Декларация за излизане от политическата криза в България на ПП-ДБ: "Ние, народните представители..

публикувано на 15.07.24 в 20:08

Участъкът от АМ „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, пожарът се разраства към село Припек (обновена)

Участъкът от магистрала „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, съобщиха от полицията във Варна. Затворен е и старият път през местността Побити камъни, обходът е по Крайезерния път. Д евет екипа на пожарната насочват усилията си към осигуряване на безопасността на село Припек, накъдето се разраства пожарът, вятърът обаче непрекъснато сменя..

публикувано на 15.07.24 в 17:30

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи, предаде БНР. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред бизнеса – особено в сферата на логистиката. Тя се превръща във все по-важен фактор, който движи..

публикувано на 15.07.24 в 15:00
Снимката е илюстративна

Ограничиха движението в двете посоки по АМ "Хемус"

Магистрала "Хемус" отново е затворена в участъка до село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по автомагистрала "Хемус" в участъка пътен възел "Слънчево"- пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 14:49

Заради жегите утре отново раздават вода и мерят кръвно на три места във Варна

Разкритите от Община Варна мобилни медицински пунктове във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури ще работят и утре, 16 юли. От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода през цялото време или до изчерпване на количествата, съобщават от общинския..

публикувано на 15.07.24 в 14:39