Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна се включва в Международния ден на йогата

Снимка: pixabay

Денят на йогата, определен от Организацията на обединените нации през 2014 година, отново ще бъде отбелязан във Варна в петък, 21 юни.

Събитието започва от 7.30 часа на Южния плаж в морската столица с Поздрав към Слънцето с Илияна Захариева и звукотерапия с Ивелина Томова. Йога Флоу и релаксираща Хатха Йога ще бъдат представени от Кристина Димитрова и Лили Генчева. 

Международният ден на йога по света и в България се отбелязва за десета поредна година. Денят има за цел да обърне фокуса на общественото внимание към значими социални явления. 

Йога, която обединява тялото и съзнанието в търсене на баланс, днес е неразривна част от живота на повече от 300 милиона хора по целия свят. Популярността ѝ не спира да расте заради значимото положително отражение върху човека в динамиката на съвременния живот, както и заради многообразието от различните форми и стилове

Насловът на Международния ден на йогата тази година е "Yoga for Self and Society". 

Подробностите чуйте от разговора на Валерия Василева с Илияна Захариева и Ивелина Томова. 



На 11 юли от 18.30 часа в Арт салона на Радио Варна ще гостува отново и д-р Нисар Шейх - аюрведа и йога доктор от Пуна, Индия. Лекцията му миналата година беше посветена на автоимунните заболявания, а сега ще даде една друга перспектива към профилактиката на онкологичните заболявания.

"Тази лекция ще ни помогне да определим скритите причини в тялото, водещи до онкологично заболявания, да развием разбиране за тялото от аюрведична гледна точка - анатомична и психологична, да се запознаем с различните фактори, които причиняват появата, развитието, разпространението и рецидивирането на онкоболестите, да можем да анализираме предразположението си към тези тежки болести" - коментират Илияна и Ивелина. - "Ще обърнем внимание на ролята на ума и на неговите функции, които могат да спрат появата на болестта или да прекратят нейното развитие; ще има практични съвети за изграждане на имунна система, която да ни предпазва. Естествено, ще бъде бъдат засегнати правилата за добър хранителен режим, как да подбираме храната си и каква е нейната роля за развитието и за лечението на болестите. Не на последно място и йога ще бъде включена в тази система с възможностите да разгледаме в дълбочина менталните си токсини, както и възможността да се изчистим от тях, да се справим със стреса, да контролирате ума си."

След лекцията ще има и свободна дискусия с д-р Шейх. Повече за аюрведа можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48