Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня в топ 15 на Европа

6
Карта с кулинарните оценки на изследваните държави
Снимка: tasteatlas.com

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна.

България получава средна оценка от 4.20 точки.

От емблематичните за страната ни ястия, шопската салата е лидер с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавармата (4.4) и торта "Гараш" с 4.3 точки.

Шопската салата е абсолютен първенец сред българските ястия спред хората, които са я опитали и оценили

При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.

В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията на TasteAtlas са италианската, гръцката и испанската. Италия държи "короната" с пица "Неаполитана", паста "Болонезе" и "Карбонара" при ястията, а от продуктите най-висока оценка получава пармезана. Общата оценка на италианците е 4.72.

Пицата е в основата на първото място на Италия

Гърция се нарежда на второ място с 4.69 точки, като в южната ни съседка най-високи оценки от посетителите са получили агнешкото пайдаки и масилините Каламата.

Агнешкото пайдаки изстрелва Гърция на второ място

Испанците пък печелят третото място най-вече благодарение на Гамбас ал ахийо (чеснови скариди) и иберийския хамон.

Чесновите скариди носят на Испания място в топ 3

Любопитно е, че френската кухня, която се счита за основоположник на много от куните по света, заема едва 5-то място в класацията и е изпреварена от турската. 

На дъното в класацията е норвежката кухня.

От специализираното кулинарно издание поясняват, че по-ниската оценка и по-задно място в класацията не означава, че дадена кухня е лоша, а по-скоро, че е по-слабо популяризирана.

Вижте пълната класация на европейските кухни ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20