Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на етносите на сцена "Раковина" във Варна

сцена Раковина

С концерт с участието на представители на различни етноси ще завърши Националният фестивал на етносите "България за всички". Той се провежда във Варна и негов организатор е Народно читалище“Христо Ботев 1928“-гр.Варна.

Концертът е с начало от 15.00 часа на сцена Раковина в Морската градина и в него ще участват представители на арменски, гръцки, ромски, татарски и турски етноси. Гости на фестивала са Украинска вокална детска група „Червона Калина“ към фондация „Открито сърце“ и Танцов ансамбъл „ Българче“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна.

Първото издание на фестивала е през 2004 г. Той се провежда ежегодно и неговата цел е запознаване, обогатяване и популяризиране на музикално- танцовия фолклор на етносите в България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

680 кг от декар е средният добив на пшеницата в община Балчик

Средният добив на пшеницата в община Балчик е 680 кг от декар. С тази култура са засети 160 хиляди декара, съобщава Ми­нис­тер­ството на зе­ме­де­лие­то и хра­ни­те. Спрямо миналата година добивът е по-добър с 80 кг/дка. В област Добрич зе­ме­дел­ци­те са приб­ра­ли сред­но по 669 ки­лог­ра­ма при 562 през 2023 г. Най-доб­ри са ре­зул­та­ти­те в..

публикувано на 02.08.24 в 16:03

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00