Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време ли е за сиеста и в България?

Дойде ли времето работодателите и синдикатите да преосмислят работното време заради климатичните промени и колко близо сме до българска сиеста?

От много години се обръща внимание на връзката между полагането на труд и климатичните особености през различните сезони. През лятото винаги има препоръки, които се дават и към работодателите, и към работниците. Службите по трудова медицина също са сред онези, които следва да дават препоръки за следене и съобразяване с прогнозата за времето и за преразглеждане на графиците на работа, с цел избягване на работа в най-топлите часове на деня, разказва Жасмина Саръиванова, главен експерт "Социален диалог" в Българската стопанска камара в интервю за БТА. В този смисъл, темата за климатичните промени и новото работно време не е нова, каза експертът, но отбеляза, че с резките промени в климата на България ще са необходими и нови идеи и оценки на риска, които да бъдат взети предвид.


Съществуващите възможности за промяна на работното време

В момента възможните параметри на промяна на работното време заради климатичните изменения са няколко. Всичко е съобразено с конкретната работа на предприятието, с бранша, сектора, с това дали има работа на открито, посочва експертът и очертава основните възможности: следене и съобразяване с прогнозата за времето и максималните дневни температури на въздуха, вероятността от гръмотевични бури, преразглеждане на графиците за работа и избягване на такава между 13:00 и 16:00 часа. Друга законова възможност е започване на работния ден по-рано - в 6:00 ч., и по-ранното му приключване. Възможни са и прекъсвания на работа през горещините - от два до четири часа според външните температури и работното място и ако се прогнозира буря. Саръиванова допълва, че друга възможност е продължаване на работния ред след спадане на температурите - например до 19:00 ч., при изрично спазване на работното време. Когато става дума за работа в търговски и строителни обекти или за заетост в сферата на поддържането на чистотата, при горещините тя може да се извършва в сенчестите зони. Възможни са и промени в организацията на работа на строителните обекти, като отново се съобразяват часовите графици. Основно фокусът е върху работещите на открито, защото все повече от офисите са климатизирани, коментира експертът.


Кога ще дойде сиестата и у нас?

Сиестите са нещо традиционно за южните държави, особено за Испания, напомня експертът. Тя допълва, че това е обвързано и с народностните характеристики. Там хората са свикнали да работят по този начин, в северните държави са привикнали към друг режим, България също има своите специфики, коментира Жасмина Саръиванова. Според експерта у нас е възможно да има по-дълга обедна почивка на определени обекти и за някои сектори, която да бъде съобразена с максимално избягване на рисковете от горещините. По отношение на икономическите параметри Саръиванова смята, че при добра организация на работното време не би следвало да има икономически загуби за работодателя. Според експерта сега не е целесъобразно да се говори за общо въвеждане на сиеста в България, защото например за служителите в офисите такава нужда няма, а няма да е добре и за работещите с оглед на личния им живот. Затова според Саръиванова е нужна преценка къде и как да се подходи с въвеждането на този вид почивка в горещините. Трябва повече да помислим за работещите на открито, как ще им се организира работното време, допълва Саръиванова.

Нарастващите енергийни разходи също не могат да станат универсална причина за промяна на работното време в жегите и в студовете, защото това според експерта става по преценка на работодателя, съобразно дейността му. Тя дава пример за компания с контрагенти от държави в други часови пояси и посочи, че на такъв работодател ще му е по-изгодно да плати разходите за ток за климатиците и да предостави вода, отколкото да прекрати работа в най-активните за фирмата часове, ако те например съвпадат с горещините. По тази причина експертът е категоричен, че обща формула за ново работно време не може да има и тя дори би била във вреда както на работодателите, така и на работниците. Допълнителни промени към този момент не са необходими както в Кодекса на труда, така и в Закона за безопасните условия на труд, Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Към момента уредбата е добра, заявява експертът.


Климатичните промени и работата от разстояние

Към момента работодателите не са правили изчисления дали ще им бъде по-изгодно да пуснат работниците да се трудят от домовете си, или да плащат високите сметки през горещините и студовете, коментира експертът. В този смисъл, по-скоро става дума за избор на всяко предприятие дали служителите му ще работя от разстояние, или не, казва Саръиванова и повтаря, че фокусът при климатичните промени трябва да бъде насочен към работата на открито, защото там са и най-големите рискове. Експертът изтъква, че съществуващата добра нормативна база трябва да бъде и практически приложена от самите работници, като им бъде ясно обяснено какви са рисковете, ако не спазват разписаните предпазни мерки и да са наясно, че от това понякога зависи да останат живи. Много е важно да се обучат работниците на това какво да правят, ако започне гръмотевична буря, особено след зачестилите у нас подобни природни явления, посочва Саръиванова и допълва, че това се отнася и за транспортния сектор.

Според нея контролът в страната по спазването на мерките от страна на Инспекцията по труда е редовен, а освен това и самите работници все по-често сигнализират, ако има нарушения. Друг катализатор на спазването на нормите за работа при жеги и при студ е дефицитът на кадри у нас. Работодателите вече правят всичко възможно, за да могат да задържат служителите си, като това е свързано с предоставянето на различни придобивки и като цяло създаването на добри условия на труд, смята експертът.

От Хенри Форд до дългата обедна почивка

Преминаването към 8-часов работен ден става на малко по-късен етап от развитието на човечеството и това е и благодарение на Хенри Форд, който въвежда в своите фабрики този работен ден, защото преценява, че това е най-оптималното за работниците съотношение между работа, отдих и личен живот, напомни експертът. Личното ми мнение е, че и до ден днешен то важи, казва Саръиванова, като посочва обаче, че навлизащите нови поколения на пазара на труда ще дадат своя отпечатък във виждането на продължителността на работния ден. Тепърва, по всяка вероятност, всичко ще бъде трансформирано, дигитализацията също има огромно значение за идните процеси в трудовия живот и със сигурност ще се върви към все по-голяма гъвкавост и към някои нестандартни идеи, които в момента дори и не ни хрумват, коментира експертът.


Четиридневната работна седмица

Саръиванова напомня, че и в момента няма проблем работната седмица да бъде намалена на четири дни. Въпросът обаче е свързан с осигурителната система, защото не можем да кажем, че за четири дни ще се постигне същият принос, какъвто има за пет по отношение на производителността. Подобна промяна би засегнала и пенсионната система, като това ще рефлектира върху пенсионните вноски на работещите на четиридневна работна седмица, смята експертът. По тази причина, ако започне подобен разговор, в него трябва да има представително участие на всички страни в трудовия процес, нужен е и анализ на ползите и вредите от подобен преход към по-къса работна седмица./БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04