Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца ще пишат оценки на възрастните по правилата за движение

Детски полицейски бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“ беше представен днес в Балчик

Детски полицейски бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“ беше представен днес в Балчик. Книжката е предназначена за децата и е изработена под формата на изпит между деца и възрастни, но с обърнати роли. Автор на първата подобна книжка е инспектор Мая Василева, която дълги години е обучавала деца, работейки в полицията във Варна, Каварна и Балчик.

Децата от Общинския детски център посрещнаха присъстващите при представянето на  Полицейския бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“ със стихчета, посветени на правилата, които всички трябва да спазваме. Идеята за написването на тази книжка се появява преди години, споделя инспекторът към Педагогическа стая Мая Василева.

В бележника са подбрани най-честите нарушения, извършвани от шофьорите, като преминаване на червено, непоставяне на колан. При беседите децата споделят, че родителите им позволяват да сядат на предната седалка, пропускат да слагат колан. Това ме провокира да мисля в тази насока - как чрез децата да накараме родителите да спазват правилата, каза Василева. Ефект от книжката вече има, децата й споделят как родителите вече се замислят, разказа още тя.

Книжката се издава с финансовата подкрепа на Местните комисии за противообществените прояви в общините Добрич, Добричка, Балчик, Тервел, Каварна и Генерал Тошево. Отпечатани са над 2 000 бройки, които вече са раздадени на децата в област Добрич от първи до четвърти клас.

Графичният дизайн на книжката е дело на Велина Георгиева, която споделя, че е много важно децата от малки да познават правилата за движение.

Много се радвам, че направих нещо за децата. Ако от малки пораснат отговорни, ще продължат и като големи да са такива, каза тя. Според нея на децата книжката много им харесва, както и идеята да контролират родителите си.

Директорът на ОД на МВР- Добрич старши комисар Красен Торимацов изрази удовлетворението си от появата на тази образователна и поднесена по интересен начин книжка.

Наблягаме превантивните мероприятия сред подрастващите и малките деца. Инициативата за този бележник ще допринесе и за контрол от страна на децата към възрастните да спазват правилата, каза той.  Това е първата по рода си идея, надявам се и другите дирекции да продължат тази инициатива, допълни комисар Торимацов.

Кои са правилата за движение, които децата вече познават и за какво внимават, когато са навън.
Повече за инициативата и какви цели си поставя Бележника за оценка на възрастните чуйте в репортажа на кореспондента ни Мая Райнова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25