Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна.

Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и архитектурата. В творчеството му се наблюдава предпочитание към модерното направление „сецесион“.

Сградите, които проектира, имат ярко присъствие в архитектурните ансамбли в централната част на Варна с богато орнаментирани фасади. Те придават един наистина аристократичен блясък и не е учудващо, че немалка част от тези сгради и до днес са архитектурни паметници – или ако трябва да използвам точния термин – недвижими културни ценности, отбелязва авторът.

Работейки на общинска служба, Йосиф х. Стоянов има също значим принос за изграждането на канализацията във Варна, като участва в строежа на водопроводите Харами дере и Батова – Варна.

Авторът отбелязва, че е решил да подреди книгата като започне с биографичен очерк на самия проектант, след това проследява делото на именития архитект, както и историята на 11 сгради - една от които остава само като чертеж. Не е пълен спектърът с всичките негови проекти, тъй като се спрях върху няколко примера, но мисля че са едни от най-представителните, разказва Облаков.

Потомък на стар котленски род, Йосиф х. Стоянов получава високо академично образование в Германия, след което се завръща обратно в България, установявайки се във Варна, където преминават повече от 30 години от живота му. След 1911 г. работи на частна практика и проектира редица забележителни сгради – жилищни домове, складове, магазии. През 1936 г. инж. Йосиф х. Стоянов заема и поста кмет на Варна. Умира в София през 1939 г.

Чуйте цялото интервю на Светлана Вълкова с Християн Облаков:

Християн Облаков е роден на 15 март 1989 г. във Варна. Завършва профил „История и цивилизация“ при НГХНИ „К. Преславски“ – гр. Варна през 2008 г. Висше юридическо образование придобива във ВСУ „Черноризец Храбър“. Изследователският му интерес е насочен към архитектурната история на Варна от периода края на ХIХ и първата половина на ХХ в. Автор е на няколко книги, посветени на житейския и творчески път на архитектите, работили във Варна през този период като Дабко Дабков, Стефан Венедикт Попов, Манол Йорданов и др.


По публикацията работи: Никола Аенски - стажант - редактор

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05