Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Снимка: БТА

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков.

Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са необходими 121 гласа "за". След това се гласува структурата и съставът на кабинета.

Припомняме ви, че на 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета "Желязков" има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са действащи министри в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев

"Дефицитът на доверието и легитимността, дефицит на правоприлагането - това са само част от дефицитите, които правителството трябва да реши", каза при представянето на кабинета си кандидатът за министър-председател Росен Желязков.

„Предложеният от мен състав на правителството има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят три дефицита. През последните години българското общество преживява една от най-тежките кризи. Войната между институциите и фрагментирането на българското общество надхвърли партийните ядра. Кризата се трансформира в криза на демокрацията“, подчерта Желязков.

Той отбеляза, че от началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избора, от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие започна с над 80% участие на гражданите на изборите през 1990 г., за да стигне 34% през 2024 г. Сега се провеждат избори на всеки шест месеца. Това доведе до дезинтересиране на обществото. То стана апатично и то не иска да дава вече доверие, каза Желязков.

„Имаме два пътя. Единият е лесен. Пътят на разделението, който практикуваме вече три години. Другият е трудният за преодоляване на тази тенденция. Предлагам правителство, което да преодолее разделението. Правителство без осигурено мнозинство, то ще бъде правителство на малцинството, ще наваксаме изгубеното време, рестарт на големите инфраструктурни проекти и тяхното завършване. Дигитализация не само като модернизация, но и като намаляване на административната и корупционната тежест. Политиките ще са насочени към пазара на труда. Основният ни фокус ще бъде също така образованието, борбата със сивата икономика“, заяви Желязков.

България също така ще привлича работна сила от българските диаспори и от трети страни.

"Ако не преодолеем разделението, сме обречени на изолация. Нямаме право да обречем следващите поколения в нихилизъм към държавността", подчерта Желязков и добави: "Предложеният от мен състав не е от поредните, а от проверените министри. Аз и моите колеги ще работим честно и усърдно България да си върне уважението. За България, в която лидерството, е споделено, а не авторитарност. Апелираме за нормализация на политическия и обществения живот в България", допълни Желязков.

Според процедурата, предвидена от Конституцията, народните представители трябва да гласуват първо кандидатурата на премиера, а след това и съставът на правителството. Ако кандидатурата на Желязков бъде отхвърлена от депутатите, то съставът на Кабинета изобщо няма да стигне до гласуване.

При регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са необходими 121 гласа "за".

В понеделник, 1 юли, президентът Румен Радев даде на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС мандат за съставяне на правителство, като още същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета "Желязков" има един вицепремиер и 19 министри.

 Седем от тях са действащи министри в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев - Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков. Сред останалите предложения за министри са ярки личности от ГЕРБ-СДС като например Томислав Дончев за вицепремиер и министър на иновациите и растежа, Делян Добрев за министър на енергетиката, Даниел Митов – да оглави МВнР, Теменужка Петкова за министър на икономиката, Деница Сачева - в министерството на труда и социалната политика и Красен Кралев като спортен министър. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00