Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“.

Многото сигнали получени в редакцията през последните години за ужасното състояние на улица „Сирма войвода“ предизвика днес репортерската ни проверка.

Километърът и 400 м. радиоколата „взе“ за 8 минути, като за наш късмет насреща „изскочи“ само една кола. Но, пък, със средна скорост от около 8 км./ч. екипът имаше възможност да се полюбува на високите огради и някои гледки към Варненския залив. В по-голямата част от пътя, улицата не беше по-широка от 3 метра.

Видео на трасето от ул. „Арх. Манол Йорданов“ до ул. „Д-р Борис Окс“. Картината е забързана с почти 70%:


Сред интересните гледки, на които попадна екипът ни бяха и две чешми. Първата е там, където се пресичат „Сирма войвода“ и ул. "Борис Окс". Тя не работи, но все още може да се прочете, че е "Градска общинска чешма КРЪСТОВИЩЕ", изградена през 1911г.


Втората "Градска общинска чешма" се намира също на "Сирма войвода", но е до пресечката с ул. "Арх. Георги Костов", и носи името "Росица". Въпреки че е по-невзрачна на вид, все още работи, а и ясно се чете, че е изградена през 1910.


Радио Варна припомня, че тази вечер от 18.00 на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев" общинската администрация организира публична дискусия с живеещите в района. На срещата ще бъде обсъден проект за основен ремонт на улицата в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс". Поканени за участие са всички жители на района.

Целта на  дискусията е да бъдат изложени проблеми и мнения относно прилагането на уличната регулация на максимално широк кръг от заинтересовани страни. Ще бъдат обсъдени и възможните затруднения при изпълнение  на проекта и тяхното преодоляване, посочват от общинския пресцентър.

Припомняме, че средствата за проектирането и изграждането на частта от ул. "Сирма войвода" са заложени в Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти за периода 2024 г. – 2026 година.



По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха процедура за ремонта на общежитието "Михаил Колони"

Община Варна обяви процедура за провеждане на пазарни консултации за ремонт, рехабилитация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Центъра за професионално и личностно развитие - средношколско общежитие „Михаил Колони“. Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от общинския пресцентър...

публикувано на 24.07.24 в 18:05

С общоградско честване Варна ще отбележи 146 години от Освобождението на града

Община Варна организира общоградско честване по повод 146 години от Освобождението на Варна. Церемонията включва тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя. Събитието  ще се проведе на 27 юли (събота) от 10:00 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ №9. Организатор на церемонията е Община Варна...

публикувано на 24.07.24 в 17:46

ВАС реши: Отиваме на избори за район "Приморски"

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 16:55

Във Варна организират кампания за пострадалите от пожарите в с. Воден

Варненският бизнесмен Панайот Цветков и неговите служители за втори път организират кампания за дарения за пострадалите от пожарите в село Воден, община Болярово. Цветков разпространи съобщение в социалните мрежи, че заминава за Воден и ако някой иска, може да се присъедини към инициативата. Събират се консервирани храни и..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54

Настаняват в хотели пострадали от пожарите, общините трябва да изготвят справки за щетите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев, цитиран от БНР.  Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 15:33

Пешеходци не могат да ползват тротоар на ул. "Кольо Фичето" във Варна заради избуяла растителност

Половината площ на тротоара на улица "Кольо Фичето" в Западна промишлена зона във Варна е заета с растителност, която пречи на пешеходците. Те са принудени да слизат на пътното платно, с което застрашават живота си, алармира Р адослав Ковачев, който работи в района. Изкривени антипаркинг колчета също затрудняват движението, допълни той...

публикувано на 24.07.24 в 15:00