Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме света великомъченица Неделя


Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия.

Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.

Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й.

Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена.

Това станало на 7 юли 289 г. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство - Търново.

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия. Народният култ към светицата е характерен предимно за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника й наричат Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя. В тези райони и до днес битува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината” или, че е „майка на неделния ден от седмицата”. На празника не трябва да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести и със смърт жените, които са работили.За Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата.

Нещастни и болни хора наричат за светицата курбан, с надеждата, че ще бъдат изцелени и избавени от страданията. В южните планински селища в деня на празника на св. Неделя се правят курбани край оброци, църкви, параклиси, посветени на светицата. Устройват се общоселски събори, нареждат се богати празнични трапези, около тях се извиват кръшни хора, на които се залавят ергени и моми. На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата. Има обичай болни хора да преспиват нощем по поляните, за да ги „потъпче баба Неделя” и да им върне здравето.

На 7 юли имен ден празнуват всички с имената: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Деляна, Дельо, Делчо.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44