Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

Снимка: Ройтерс

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации.

С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч.

Темповете на растеж на американската икономика, които са по-високи, отколкото в Европа и извън нея, привличат инвестиции в САЩ. Тези притоци тласкат долара към най-високите му нива за годината, като от края на 2023 г. американската валута е поскъпнала с 15% спрямо йената и с 2,3% спрямо еврото. В страни като Аржентина и Виетнам покупателната способност на долара никога не е била по-силна, отбелязва Wall Street Journal.

С по-високи заплати в джобовете си и рекордни приходи от инвестиции американците масово се качват на самолети към всяко кътче на света, стимулирайки икономиките в чужбина и задвижвайки нагоре-надолу пазарите на недвижими имоти в Европа и другаде.

Близо 3 милиона пътници преминаха през проверките за сигурност на Администрацията за транспортна сигурност на 23 юни, поставяйки нов рекорд. И по време на тези пътувания в чужбина американците не пестят средства: Те остават по-дълго, резервират скъпи екскурзии и носят със себе си допълнителни куфари, които пълнят със сувенири и други покупки.

Особено в Япония американските пари придобиват още по-голяма популярност, тъй като йената наскоро падна до 38-годишно дъно спрямо долара.

Според данни на Mastercard най-предпочитаните дестинации за американските туристи това лято са Канкун в Мексико, Аруба и Лондон. Токио също е в топ 10, както и Атина.

Според Axios Албания също се издига в предпочитанията на американските туристи, тъй като цените в страната все още са много по-ниски от по-утвърдените европейски дестинации. Румъния също е във възход, отчасти защото наскоро се присъедини частично към Шенгенската зона, което улеснява пътуването.

В Гърция данните на банките показват, че пристиганията от САЩ са се увеличили на годишна база през четирите месеца от януари до април с 62,1% до 267 500 туристи. Постъпленията от пътувания на американски туристи са се увеличили с 35,7% до 204,6 млн. евро.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30