Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Щък тук-там: Адаптирай се!” - едно по-различно спортно събитие във Варна на 9 юли

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания. 

В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат представени няколко адаптирани спорта: баскетбол на колички, тенис на маса, шоудаун, канадска борба, шах, табла, джаги, тенис на корт. Основната локация е входът на Морската градина срещу Фестивалния и конгресен център. 

"Мисията на „Щък тук-там: Адаптирай се!” е да създаде пространство, в което да бъдем заедно, независимо дали изпитваме или не определени двигателни, зрителни или други затруднения. Основните цели са да мотивираме хората с увреждания за спортна активност и да насърчим толерантността в обществото. Гостите ще научат какви са правилата на адаптираните спортове, ще се запознаят с варненски параспортисти, могат да се съревновават с тях и дори да имат преживяване в „техните обувки“ - споделя Елина Райнова, основател на Сдружение "ЗА ТЕБ", което през 2024-та навършва 15 години. - „Събитието във Варна е част от по-широка международна инициатива под наслов „Овластяване на млади хора с увреждания чрез спорт“. Работим заедно с организации от Литва, Полша и Португалия, ориентирани към подкрепа на хора в неравностойно положение. Eдин от важните резултати от това наше сътрудничество е създаването на наръчник за организиране на спортни дейности за хора с увреждания."

Събитието на 9 юли подкрепиха Спортен клуб за хора с увреждания „Черно Море-Никея“, Баскетболен клуб „Черно море-Тича“, Спортен клуб за интеграция „Вихър“, Тенис клуб „Велто“, Клуб по футбол на маса „Джа-Ра“ и Община Варна.

Ето и програмата за деня на адаптираните спортове на открито:

11:00 - 13:00 - Тенис клуб „Велто“, Морска градина до Вила Буров - тенис на корт (открита тренировка и спаринг);
17:00 - 21:00 – Централен вход на Морската градина - тенис на маса, шоудаун, канадска борба, шах, спортна табла, джаги;
19:00 - 21:00 – Централен вход на Морската градина - баскетбол на колички (открита тренировка и спаринг).

Повече за събитието и за предизвикателствата за хората с увреждания и специалистите, които работят с тях, можете да чуете в интервюто на Валерия Василева с Елина Райнова:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05