Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия с интериорни дизайнери и архитекти ще се проведе във Варна

5
Снимка: АИДБ

Дизайнери, архитекти, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да дискутират тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Проявата ще се проведе на 12 юли на бул. „Сливница“ 160 от 18.30 часа, в Клуб на дизайнера, който предстои да бъде разкрит и във Варна, освен в София. Това каза за Радио Варна Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България.Темата за ваканционните имоти е изключително актуална и в тях се включват както хотели, така и къщи за гости, апартаменти, включително и малки пространства като каравани, яхти и др. Те ще бъдат разгледани от гледна точка на интериора и как той добавя стойност, защо да се инвестира във ваканционен имот и доколко.


Колко важен е интериорът за пълноценната почивка и ваканционното ни преживяване? Какви хора купуват ваканционни имоти и защо? Дали през почивката си е по-добре да отидем на хотел или да имаме собствен имот? Отговор на тези и други въпроси ще бъдат дадени по време на дискусията.

В нея ще участват арх. Тодор Даскалов, Тереза Игнатова, арх. Иван Палазов, Мина Къртова, Сузан Парс и Емил Личев, арх. Сияна Георгиева и Симеон Георгиев.

Организатор на събитието при вход свободен е Асоциацията на интериорните дизайнери в България /АИДБ/.

АИДБ организира редовно в столицата подобни дискусии в т.нар. Клуб на дизайнера, а с това събитие се надяваме да поставим началото на подобни редовни срещи и основаването на същия клуб и във Варна, каза за Радио Варна Гена Събева. Тя посочи, че професията на интериорния дизайнер се е развила изключително много през последните 20 години у нас. Ако преди време интериорите са правили само архитекти, то днес вече не е така.

Все повече българи търсят услугите на интериорния дизайнер в днешно време, защото виждат каква е разликата между това да си обзаведеш жилището сам и това да бъде обзаведено от дизайнер, каза още Гена Събева. Много отдавна ресторанти, хотели и заведения работят само с професионалисти, защото разликата е огромна – интериорният дизайнер добавя стойност на имота.


Масово хората търсят интериорен дизайнер и за обзавеждане на домовете си, защото виждат, че в повечето случаи, в които се опитват сами да направят нещо, то не се получава, обясни Събева и допълни:

„Няма как да съобразиш толкова много елементи в един интериор предварително. Как да се сетиш къде точно ще ти е масата, за да застане лампата точно над нея? А колко често в спалнята контактите са на неудобни места? Всичко това е работа на дизайнера, който го обмисля от гледна точка на ползването.“

Категорично има мода в обзавеждането на жилища, коментира още Гена Събева. Преди години тя минава през минимализма, след това през модерния рустикален стил. Добрият професионалист се съобразява с вкуса на възложителя. Нито за дома, нито за хотелите е добре да се направи нещо, което е модерно тази година, а догодина няма да бъде, каза още Гена Събева. Като любопитен факт тя посочи, че има случаи, в които има хора, които много обичат някои цветове, но те не им отиват. В такива случаи например, могат да ги сложат в интериора където би било много подходящо, но това е една съвместна работа, в която възложителят и дизайнерът трябва да се харесат взаимно и след това нещата се получават, допълни председателят на АИДБ.

Дискусията на тема „Ваканционни имоти“ ще се проведе на 12 юли 2024 г. от 18.30 часа на бул. „Сливница“ 160 при вход свободен.

Снимките са на АИДБ.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04