Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пожарите на летище Балчик: Не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно!

Районът на пожара.
Снимка: Албена Иванова

След тричасовата борба с огнената стихия снощи в района на летището в Балчик началникът на пожарната в Белия град Стелиян Стойчев излезе с обръщение към хората да не си играят със съдбата и да не палят огън безконтролно, защото последиците могат да бъдат фатални - както за колегите му, така и за хората.

Това е вторият пожар на мястото само за седмица, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които пасат животните си там и очакват порастването на нова трева. Ако при следващото палене вятърът не е с огнеборците, могат да бъдат засегнати хора в местността Сухи лозя и кв. Левски, предупреждава той.

Обхванатите от пламъците близо сто декара треви снощи са били с височина около 60 сантиметра, а пожарът е бил на няколко фронта.

В отговор собственик, който от 15-20 години пасе животните си там, заявява, че паленето на поляната е последните две години и че за тях е по-добре суха трева, отколкото изпепелена пръст, а при липсата на дъжд свежата трева би се появила чак през есента.

"В последните години стана вече традиция от края на юни до края на август месец да хвърляме сили и да хабим ресурси заради безконтролните запалвания на сухи треви в района между военно формирование 28770 край Балчик и там, където е надписът БАЛЧИК ... Част от имотите там са частни, след тях е имотът на "Летище София" ЕАД, към което е и Летище Балчик - не военната част, а цивилната.... Една от вероятните причини (и то с голям процент вероятност) е тази, че когато тревата изсъхне, няма какво да пасат животните, които отглеждат някои стопани от Балчик... И тук на помощ идва огънят - сухата трева се пали и след време на нейно място израства нова зелена трева... Това е положението... Но както се казва - някой си играе с огъня... В местността Сухите лозя има обитаеми постройки, хора живеят и не ми се мисли, ако вятърът не е с нас и при следващото палене обърне в посока на кв. "Левски"..... Тази вечер (7 юли) с огромните усилия на два наши екипа и един екип на военно формирование 28770 с техен автомобил (след разрешение лично от началника на отбраната на Българската армия) успяхме да се справим с пожар с няколко различни огнища, с няколко фронта и с площ около 100 декара... Ще завърша и с призива - не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно - застрашавате живота на колегите и на хората близост до пожара!” - призова в социалната мрежа началникът на пожарната Стелиян Стойчев.

Следва и отговор на собственик на земя в района, Мирослав Василев: "От 15-20 години си пашуваме животните там и е нямало проблеми, последните две години се пали поляната, което за нас също е загуба. По-добре суха трева, отколкото изпепелена пръст. А доколкото поникването на нова трева, в тези жеги чак късна есен ще излезе с тия обилни "валежи". Винаги сме участвали в погасяването на огъня, само снощи не участвахме, защото животните се бяха пръснали и се притеснявахме да не попаднат в пламъците. Едва ли някой собственик ще запали огън, когато животните му са на паша там".

Междувременно днес балчишките огнеборци гасиха възпламенена суха трева и отпадъци между старите гробища и бл. 40 в ЖК "Балик" в Балчик. Потушаваха и пожар в село Дъбрава, възникнал в изоставен двор в центъра на селото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 1 август

В периода 30.07.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Капитан Дядо Никола и ул. Крайезерна, ул Мануш войвода, ул. Наум, ул. Панайот Хитов, ул. Петко..

публикувано на 01.08.24 в 05:44

Август започва със слънце

Утрото в четвъртък ни посреща с повече прохлада и съвсем лек вятър. Днес ще e слънчево. Вятърът ще е слаб с променлива посока, но постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт и по крбайбрежието ще се подсили от бриз. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието 28°-31°, за Варна около 31°. Вълнение на..

публикувано на 01.08.24 в 05:43

Почина нашият колега Донка Бърдарова

Донка Бърдарова е дългогодишен журналист, общественик и част от ръководството на Радио Варна. Постъпва в медията през 1972 г. като заместник-главен редактор на Програмата на български език. Отговаря за работата на културната, обществено-политическата, морската и музикалната редакции. От 1979 г. е главен  редактор. По нейно предложение започва..

публикувано на 31.07.24 в 21:27

Обсъждат промени в организацията на движението край мола на ул. "Акад. Андрей Сахаров"

Ръководствата на Община Варна и на търговския център на ул. "Академик Андрей Сахаров" ще предприемат съвместни действия за облекчаване на трафика и повишаване на безопасността на движението в района на мола. По време на среща на заместник-кмета по сигурността Илия Коев, собственика на търговския център и директора му Иво Генов бяха обсъдени конкретни..

публикувано на 31.07.24 в 19:15

Втори ден протест срещу спирането на светофара след кръговото на "Почивка" (ВИДЕО и СНИМКИ)

Утре заместник-кметът Илия Коев ще обсъди на оперативка ситуацията и исканията на хората. Те ще очакват отговор и вечерта излизат отново на протест.  Искат да знаят кой е издал заповедта за спирането на светофара, докога ще продължи това временно спиране. Според тях промяната е безсмислена и не решава проблема на хората от Горна и Долна..

публикувано на 31.07.24 в 18:45

Община Варна: Всички училища ще започнат учебната година в собствените си сгради

Всички училища ще започнат учебната година 2024/2025 г. в собствените си сгради, а планираните ремонти ще започват поетапно след предварително изчерпателно информиране на обществеността поне два месеца преди началото им. Това стана ясно след среща на общинското ръководство и директорите на училищата във Варна.  Община Варна спечели финансиране от..

публикувано на 31.07.24 в 17:55
Община Балчик

11 хиляди лева печалба отчита общинското дружество, оператор на платеното паркиране в Балчик

11 хиляди лева е печалбата за 2023-та на общинското дружество, оператор на платеното паркиране в Балчик.  Докладът за финансовото състояние на търговските дружества през 2023 година влиза на вниманието на местния парламент на 1 август. МБАЛ Балчик ЕООД е реализирало приходи от обичайната си дейност в размер на 3,579 млн.лв., от които предоставена..

публикувано на 31.07.24 в 17:35