Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земите в област Варна са поскъпнали

Снимка: БГНЕС

Земите в област Варна са поскъпнали. Миналата година средната цена за декар достига 1 866 лв., което е със 17.4% повече в сравнение с 2022 година, отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Област Варна е на четвърто място в страната по цена на сделки с ниви през 2023 година. Най-скъпи традиционно са земите в  Добрич - с 3 623 лв., Силистра - с 2 395 лв. и Монтана - с 1 950 лв. на декар. През 2023 г. най-висока e цената на нивите във  Вълчи дол – 2 862 лв. на декар. След нея са общините Аксаково - 2 035 лв. и Ветрино - 1 799 лв. на декар. Най-евтино се търгуват земите в  Дългопол и Провадия, съответно 988 лв. и 1 139 лв. на декар, посочват от статистиката.

През 2023 г. средната цена за аренда (наем) на един декар ниви в област Варна достига 72 лв., което е с 8.9% по-малко спрямо 2022 година. Средната цената за наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 17 лв., което е с 6.3% по-високо спрямо предходната година.

Област Варна е на шесто място в страната по цена за наем/аренда на един декар ниви през 2023 година. Преди нея са областите Добрич - 105 лв., Силистра - 95 лв.,
Разград – 83 лв., Монтана – 75 лв. и Русе – 73 лв. на декар.
През 2023 г. най-висока е средната цена за наем/аренда на един декар ниви в община Вълчи дол - 91 лева. След нея са общините Суворово - 84 лв., Аксаково и Провадия - по 67 лв. на декар. Най-ниска е цената на рентата на ниви в общините Бяла и Варна, съответно 37 лв. и 56 лв. на декар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онкоболницата във Варна иска отлагане на промените в заплащането на медикаменти от НЗОК

Отлагане на влизането в сила на променената методика за заплащане на лекарствата за лечение на онкологично болните пациенти, влязла в сила от 1 юли, по която НЗОК ще заплаща приложените химиотерапевтици, поискаха от ръководството на Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна.  От здравното..

публикувано на 09.07.24 в 16:00

Акция в Максуда, иззеха 16 600 къса цигари

16 600 къса цигари без акцизен бандерол иззеха от адрес в Максуда при п олицейската операция по противодействие на контрабандна акцизна стока, съобщават от полицията. Към 08.30 часа,. 58-годишен варненец, осъждан за кражби, бил спрян за проверка в района на т.нар. Максуда. В хода на инспекцията, у него полицаите намерили и иззели 1 000 къса цигари..

публикувано на 09.07.24 в 15:16

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и с третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ, предаде БНР. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. Решението остава непроменено и по..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Председателят на КЗД: Българският закон за защита от дискриминация отговаря на всички европейски изисквания

Българският закон за защита от дискриминация отговаря на всички европейски изисквания и дори ги надхвърля, включително и разпоредбите на новата директива. Това съобщи във Врана доцент Ана Джумалиева, председател на комисията, на кръгла маса, която се провежда в курорта "Св. св. Константин и Елена".Форумът е посветен на подобряването на превенцията на..

публикувано на 09.07.24 в 13:22

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09

Всеки втори пожара в Североизточна България заради хвърлена незагасена цигара

Почти всеки втори пожар в Североизточна България възниква заради хвърлена незагасена цигара.  18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. От тях шест са в обхвата на Държавно горско стопанство - Варна, по три на тероторията  на Генерал Тошево и Шумен, два за ДГС-Цонево и по..

публикувано на 09.07.24 в 11:07