Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

4
Проект ОУ "Васил Друмев", Варна
Снимка: ОУ "Васил Друмев"

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти се подават до 29 юли.

Повече от една са фирмите заявили участие в обществената поръчка за разширение на учебното заведение, каза за Радио Варна директорът на училището Красимир Димитров. Това означава, че дори и да има обжалване, както обикновено се случва и времето до начало на същинските строителни дейности се забавя, то със сигурност ще има строителство, надява се той.Седем години изминаха от началото на идейното проектиране на разширението, което се прави, за да се изпълни изискването на МОН за едносменен режим на обучение. И за да се учи и работи при по-добри условия, допълни директорът.

Проектът е готов, отпуснато е и финансиране – близо 1 927 000 лв с решение на варненския общински съвет и 2 милиона лева от МОН по националната програма – като общата сума възлиза на 3 900 000 лв с ДДС. Очакват се и допълнителни средства от следващата учебна година, каза Красимир Димитров.

Голяма е вероятността строителството да започне в началото на новата учебна година, което ще доведе до преместване на учениците в други учебни заведения, каза още Красимир Димитров. След проведено съвещания в община Варна за ОУ „Васил Друмев“ е решено учениците да бъдат разпределени в две училища – началният етап от първи до четвърти клас в ОУ „Черноризец Храбър, а прогимназията – в училище „Анегл Кънчев“.


Според проекта, към училището ще бъде изградена модерна пристройка на три етажа, в която ще има – 12 класни стаи, в които ще се обучават първи, втори и трети клас, две стаи за деца със специални образователни потребности /СОП/ – в момента в училището се обучават 24 деца със СОП. Ще има още библиотека, каквато досега е нямало, хранилище, тоалетни на всички етажи, стаи за администрацията, асансьор, ще се изградят и достъпи за хора с увреждания, както и пет паркоместа за нуждите на училището. В допълнителна сграда ще се изгради и многофункционална зала за физкултурен салон.

Новите придобивки няма да са причина за увеличение броя на учениците, каза още Красимир Димитров. Капацитетът е за 600 деца и той няма да се промени.


Другото, което ще влезе в сила от новата учебна година и по-голямата част от родителите са дали своето одобрение, е изключването на мобилните телефони на децата, когато влязат в училище. Те ще се съхраняват на специални места и ще се включват отново, когато децата си тръгват от училище. Връзката между деца и родители ще се осъществява чрез мобилните телефони на учителите, които ще бъдат включени и ще отговарят на обажданията. Целта е децата да общуват пряко със своите съученици, а не през телефоните си, каза още Красимир Димитров.

Снимките са от проекта на ОУ "Васил Друмев" за изграждане на новите пристройки

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 19:39

Пожар пламна в местността Боровец-Юг край Варна, ситуацията е овладяна

Пожар се възпламени в местността Боровец - Юг в район "Аспарухово". Ситуацията вече е овладяна, увери районният кмет Ивайло Маринов.  Засегнати са покривна конструкция на къща, дървена временна постройка и един автомобил, както и тревните площи на пет дворни места. Съседните къщи са спасени. Няма пострадали хора. " Благодаря на..

публикувано на 18.07.24 в 19:01
Снимката е илюстративна

До къде стигнаха и кога приключват ремонтите в Евксиноград и на бул. "Христо Смирненски"?

През месец август и септември ще се извърши голяма част от асфалтирането на улици в Евксиноград , където „ВиК – Варна“ извършва ремонтни дейности по проекта за водния цикъл. Това обещаха днес пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта по време на среща с кмета Благомир Коцев.  По данни на пътностроителните фирми в момента се работи по полагането на..

публикувано на 18.07.24 в 18:23

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев.  Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но..

публикувано на 18.07.24 в 16:55

Одобриха шестте предложения за почетен гражданин на Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинацията на  Борислав Дряновски,  историк и изследовател, автор на поредица книги, сред които за кметовете на Варна, за носителите на..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Земеделски организации се обявиха в подкрепа на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

Представители на 20 организации до момента от селскостопанския сектор и на земеделската общност, се обявиха против искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева Те определят като неистина..

публикувано на 18.07.24 в 16:31

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители

Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари..

публикувано на 18.07.24 в 16:25