Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Ивелин Михайлов
Снимка: БТА

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк".

Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група, като ще работи за един месец, съобщава БНР.

Предложението за създаването на временната комисия е внесено от независимите депутати Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков, които бяха част от разпадналата се парламентарна група на "Величие". 
Партия "Възраждане" и "Има такъв народ" внесоха техния законопроект. По думите на Искра Михайлова от "Възраждане" избирателят има право да знае истината, като обеща комисията да гарантира, че ще бъде обективна и коректна:
"И да направим така, че всеки да има правото да защити своето име от една страна, и да бъдат осветлени всички факти и обстоятелства, които биха били важни за избирателите на тази политическа организация".
Христо Митковски от "Продължаваме промяната - Демократична България" каза, че има нужда от тази комисия:
"Най-малкото, за да се изясни този казус, който витае в българското общество. И той не е от създаването на партия "Величие", а много преди това".
За напусналата "Величие" Юлияна Матеева унизително е парламентът да се използва за разчистване на лични сметки:
"Едва ли има институция в Република България, която не се е занимавала, доколкото съм чела в публикации, от 2019 година досега, с Исторически парк", каза тя.
Борислав Гуцанов от БСП също е на мнение, че парламентът излишно се занимава с този въпрос, тъй като има контролни органи, които трябва да си свършат работата:
"А дали е хубав Историческия парк, или не, дали има някакви други задкулисни действия в него, има си органи, които могат да го проверят това нещо".
Виктория Василева от партия "Величие" подчерта: "Ако има нарушения, нека да бъдат взети мерки по закон. Ако няма, веднъж завинаги да бъде изчистено името на този човек".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Таксиметрови фирми във Варна искат достъп до паркинга на автогарата

Таксиметровите фирми във Варна, без една, която има сключен договор, нямат достъп до паркинга на автогарата във Варна. Там е поставена бариера и клиентите им не могат да бъдат превозени с багажа си до автобусите. За това сигнализира с писмо до кмета на града Благомир Коцев, до председателя на Общинския съвет и до БНР, една от потърпевшите фирми...

публикувано на 11.07.24 в 15:02

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51