Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага 638 лева да бъде линията на бедност от следващата година

Снимка: Ани Петрова

Правителството предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. 

Срокът за обсъждане е до 12 август, включително. 

Линията на бедност за 2024 година е 526 лева. 

Предложената стойност от 638 лв. съответства на линията на бедност от изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, като националната линия на бедност нараства с 21,3% (112 лв.) спрямо размера ѝ от тази година и разширява обхвата на социалните помощи.

С определянето на линия на бедност за страната от 638 лв. за 2025 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания, месечните социални помощи и финансовите помощи и средства по Закона за закрила на детето ще бъдат актуализирани съобразно възможностите на държавния бюджет. Ще бъде разширен и обхватът на хората с право на социална пенсия за старост според Кодекса за социално осигуряване.

Линията на бедност е монетарен показател за идентифициране на бедните, който се прилага при разработване на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище и при определяне на мерки за социална защита. Тя е и база за определяне на размера на финансовата подкрепа за хората с увреждания, социалните помощи по Закона за социално подпомагане, финансовите помощи и средства (за превенция на изоставянето и реинтеграция, отглеждане на детето в семейства на роднини или близки и в приемни семейства) по Закона за закрила на детето, както и за определяне на достъпа до социална пенсия за старост по Кодекса за социално осигуряване, се посочва в доклада на социалния министър. 

Всяка година размерът на линията на бедност се актуализира с цел по-добро формулиране на социалните политики и мониторинг на прилагането им, а също и оценка на резултатите на политиките в областта на жизнения стандарт и качеството на живот на хората.

Линията на бедност заема важно място в областта на политиката, насочена към намаляване на бедността сред различните социални слоеве на  населението, в т.ч. и на „работещите бедни“, се посочва още в доклада. 

С увеличаването на линията на бедност ще нараснат и социалните помощи по Закона за социално подпомагане, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства (за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства) по Закона за закрила на детето, което ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.
Отслабването на инфлационния натиск се очаква да доведе до по-висока покупателна способност на уязвимите групи от населението и нарастване на потреблението на домакинствата, пише в доклада на министъра на труда и социалната политика. 

През 2025 г. се прогнозира растежът на БВП да бъде 3,0%, като се очаква забавяне в растежа на инвестициите, в частност на публичните инвестиции, докато при частните ще има ускорение, свързано с намаление на несигурността и увеличение на търсенето.

Липсата на предсказуемост по отношение на промените в потреблението и заетостта, свързани с все още наличните рискове, породени от международната обстановка и инфлационните процеси, налагат използването на обективен подход при определянето на размер на линията на бедност за 2025 г. съгласно европейската методика на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, който едновременно да гарантира адекватност на използваната статистическа информация и да обезпечи политиките, относими към ограничаване на бедността.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)“, посочват от НСИ. 


През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната, сочи изследването. 

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. До 2020 г. за оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя - 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство. През 2023 г. 18 % от населението живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя), или с 0.7 процентни пункта по-малко в сравнение с предходната година.

Инфомация: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традиционният туристически поход по морския бряг стартира от Шкорпиловци

Традиционният туристически поход по морския бряг се провежда за 26-и път от днес до 17 юли. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цялата страна на възраст от 7 до 70 години. Организатори са Дирекция „Спорт“ на Община Варна и Туристическо дружество “Черноморски простори“.  Отправната точка за всички маршрути е палатковият бивак в с...

публикувано на 13.07.24 в 12:36
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав,  ще затвори важни улици в селото днес  от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки,..

публикувано на 13.07.24 в 12:32

ПП-ДБ обсъждат какво да правят с втория мандат за съставяне на правителство

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента. Заседанието на Съвета се провежда в столичен хотел. “Продължаваме разговорите с нашите партньори относно втория мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действащи и локализирани пожари: Област Хасково: Пожарът в широколистна гора в землището на с. Горноселци, общ. Ивайловград, обл. Хасково не е локализиран, площта..

публикувано на 13.07.24 в 11:50

Украйна порази руска петролна рафинерия в Ростовска област

Украйна порази руска петролна рафинерия в Ростовска област Руско петролно депо в Ростовска област гори след атака на украински дрон, съобщи губернаторът на областта Василий Голубев в Telegram. Няма данни за подстрадали хора. Районът се намира на стотици километри от фронтовата линия. Междувременно руското министерство на отбраната обяви, че силите му..

публикувано на 13.07.24 в 10:31

Пожари в Гърция и червен код за опасно време в Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух. Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на Халкидики. В..

публикувано на 13.07.24 в 09:55

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна

Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават да не се хвърлят незагасени цигари, както и да не се борави с огън на открито и да не се палят сухи треви и стърнища, тъй като при..

публикувано на 13.07.24 в 09:49