Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от първа линия

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области.

Това споделя историкът доц. Александър Середа, преподавател в педагогическият институт в Одеса. 

Той е един от малкото историци османисти в Украйна, с майка българка и баща украинец. Има докторат по история от България, учил е в Истанбулския университет, където е един от основателите на катедрата по Украинистика. 

Срещаме се с него в центъра за ветерани от войната в Одеса, а след това и в една от учебните зали на института, в който преподава в една от изпитните дати на първокурсниците по история и измежду поредната поредица от сигнали за потенциални въздушни атаки.

България и Украйна - особено в южната си част имат много обща история, казва още Александър Середа. Не само защото и двете са били дълго време част от Османската империя и делим едно море. Имаме много общи неща и в начина на третиране на Руската империя към българите и украинците. 

Има редица доказателства за полицейският натиск и произвол, на който са били подлагани българите.

За такъв говорят в спомените си и Георги Раковски - най-големият противник на изселването на българи в Бесарабия след поредицата Руско-Турски войни през XVIII-ти и XIX-ти век, и Христо Ботев, и Иван Вазов, и много други.

Един от примерите, които са малко известни в България, е и отношението към украинските българи (бесарабски, таврийски и др.) в края на 70-те години на миналия век, когато по времето на бившия Съветски съюз българското етническо малцинство започва да настоява за достъп до българско образование и култура. Тогава руснаците започват да се обръщат към него като "български нацисти" и изпращат голяма част от протестиращите българи в Сибир.

Същата идеология и терминология използват сега руснаците в Украйна, разказва Середа. Убеден е, че сегашните студенти (17-18 годишни) са бъдещето на Украйна. Да, всеки един от тях може да има сред предците си българи, руснаци, гагаузи или други, но всички те тук се усещат украинци. 

Те израстват в тази война, в тази борба за самоопределянето на Украйна. Няма нито един, който да има някакви проруски настроения, те са наясно и със ситуацията и с това, в каква борба се намират, посочва Александър Середа.

Разговорът с него може да чуете в звуковия файл.




Проектът "Истории от първа линия" е съвместен между Доротея Николова и Румен Сарандев от екипа на Радио Варна и Олександр Барон от "Бесарабски фронт" в Одеса, Украйна. Той включва поредица от срещи, интервюта и видеа в Одеска, Миколаивска и Херсонска област в Украйна между 16 и 24 юни 2024 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00
Денят Ашуре в Пловдив

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Започва новата 1446 година по ислямския или мюсюлманския календар, който се нарича Хиджра. Така се наименува епохата, в която пророкът Мохамед и неговите последователи се преселват от Мека в Медина, където основават и първата мюсюлманска общност, с което започва историята на Исляма. Първият месец от Хиджра се нарича Мухареми. Той започва, след..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Владичен: между спокойствието и отгласa на войната

Как се живее по време на война на село? Отговорът на този въпрос дава кметицата на Владичен, едно от селата в Болградски район на Одеска област в Украйна – Мария Игнатова. Разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна и второ по големина в Европа – Ялпуг, Владичен е село, населено преобладващо с етнически българи, чиито..

публикувано на 19.07.24 в 08:05