Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села  - Тянево, Божурово, Долина, Житница, Златия, Камен, Козлодуйци, Ловчанци, Лясково, Малка Смолница, Миладиновци, Росеново, Орлова могила, Самуилово и Смолница.

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Различни фирми, обаче, са изявили интерес към поставянето на перки и в землището на община Генерал Тошево. Заместник-кметът Дeян Димитров каза за Радио Варна, че има три инвестиционни предложения. Исканията в тях са различни: едните за изработване на Подробрен устройствен план, другите за промяна на ПУП. Едно от мащабните предложения е да бъдат разположени 70 перки върху над 450 дка от землищата на пет села - Житен, Градини, Сноп, Дъбовник и Пчеларово. Височината на стълбовете ще бъде до 200 метра, а заедно с турбината - до 300 м. В заданието на проекта е посочено, че подстанцията е на 102 дка земя, а за всеки генератор се предвиждат по около 4 дка, съобщиха от онлайн изданието "Български фермер".

Инвестиционното предложение е на „ВПД Уинд 1" ЕООД. Варненското дружество е част от водеща германска компания, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ветроенергийни и соларни паркове. Компанията присъства в 31 страни на 4 континента и има обща инсталирана мощност 6670 мегавата.

Заместник-кметът на Община Генерал Тошево Димитров съобщи, че има 4-5 подписки срещу предложението, постъпили в местната администрация, от земеделски стопани и жители от няколко населени места. Вече са изпратени на фирмата. Общината е трябвало да осигури публичност на задание за изготвяне на ОВОС - Оценка на въздействието върху околната среда, което вече е направила. Общинският съвет е отказал издаването на Подробен устройствен план.

„Земята в общината масово е трета категория. При нас всичко е чернозем“, уточни Димитров.

Естествено, притесненията на хората от този район на Добруджа произтичат от факта, че това е плодородна земя, а земеделието е основният им поминък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре до 37 градуса в Източна България

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 1 7 -ти до 21 часа на 1 8 -ти август 2024 г. Ще преобладава ясно, през деня слънчево време, във вътрешността на района от северозапад ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа слаб, през деня умерен вятър от изток-югоизток, по крайбрежието подсилен от бриза. Минимални температури..

публикувано на 17.08.24 в 15:59

Петима българи арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване, съобщава БНР. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос..

публикувано на 17.08.24 в 13:07

Булгаргаз прогнозира 2% по-евтин природен газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз", предаде БНР . Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в..

публикувано на 17.08.24 в 12:53

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до..

публикувано на 17.08.24 в 10:12

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в Антикорупционната комисия, но бил върнат за следващия ден. Припомняме, че Румен Гайтански бешее..

обновено на 17.08.24 в 09:52

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

обновено на 17.08.24 в 09:39

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26