Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На заседание на ПК "Култура и духовно развитие":

Одобриха шестте предложения за почетен гражданин на Варна

Снимка: Община Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна.

Съветниците подкрепиха номинацията на Борислав Дряновски, историк и изследовател, автор на поредица книги, сред които за кметовете на Варна, за носителите на награда „Варна“ и на отличието „Почетен гражданин“ и много други. Дряновски получава признанието за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина.

За престижното отличие е номиниран и кап. II ранг Николай Данаилов, командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките на които, освен научноизследователска дейност, екипажите извършват и успешни спасителни операции. Кап. Данаилов се удостоява със званието за неговите безспорни усилия и постигнати ярки резултати в развитието на военноморското, морското и посланическото дело в нашия град.

Третата одобрена номинация е на Димитър Стойков, народен музикант, носител на множество награди като акордеонист, който продължава да твори и да композира нова музика на 93-годишна възраст. Той получава признанието за неговата дългогодишна и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев също получи одобрението на съветниците. Роденият във Варна Илиев има успешна кариера като футболист у нас и в чужбина, а като старши треньор е избиран три пъти за №1 в България. Селекционерът е предложен за удостояване със званието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство.

Членовете на комисията одобриха и номинацията на Владислав Николов, създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените и новородени бебета „Аз вярвам и помагам“. За десет години са събрани над 320 тона капачки. С парите от тях са купени 22 медицински апаратури, които са дарени на болниците в града, както и уникална детска неонатална линейка и специализиран мобилен пункт за кръводаряване.

Със званието „Почетен гражданин на Варна” да бъде отличена и Сия Папазова, реши още комисията. Папазова е една от емблемите на културния живот на Варна, виден общественик, носител на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог и критик, един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна. Тя е номинирана за активното ѝ участие в развитието и популяризирането на културата във Варна, за дългогодишната ѝ творческа дейност и голям принос в обществения живот на града.

Общинските съветници одобриха и предложението за удостояване на Любка Тодорова с почетен знак „За заслуги към Варна – златен“ за приноса ѝ към читалищното дело във Варна. Като дългогодишен секретар на НЧ „Просвета 1927“ в район Аспарухово тя координира дейността на читалището и разработването на проекти и допринася за богатия събитиен календар в района.

Днешното решение не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет, а крайното решение ще вземе местният парламент.

Званията и знаците ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август, който и тази година ще бъде празничен и неприсъствен на територията на общината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар пламна в местността Боровец-Юг край Варна, ситуацията е овладяна

Пожар се възпламени в местността Боровец-Юг в район "Аспарухово". Ситуацията вече е овладяна, увери районният кмет Ивайло Маринов.  Засегнати са покривна конструкция на къща, дървена временна постройка и един автомобил, както и тревните площи на пет дворни места. Съседните къщи са спасени. Няма пострадали хора. " Благодаря на..

публикувано на 18.07.24 в 19:01
Снимката е илюстративна

До къде стигнаха и кога приключват ремонтите в Евксиноград и на бул. "Христо Смирненски"?

През месец август и септември ще се извърши голяма част от асфалтирането на улици в Евксиноград , където „ВиК – Варна“ извършва ремонтни дейности по проекта за водния цикъл. Това обещаха днес пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта по време на среща с кмета Благомир Коцев.  По данни на пътностроителните фирми в момента се работи по полагането на..

публикувано на 18.07.24 в 18:23
Снимката е илюстративна

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев.  Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но..

публикувано на 18.07.24 в 16:55

Земеделски организации се обявиха в подкрепа на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

Представители на 20 организации до момента от селскостопанския сектор и на земеделската общност, се обявиха против искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева Те определят като неистина..

публикувано на 18.07.24 в 16:31

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители

Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари..

публикувано на 18.07.24 в 16:25

Над 50% ръст на приходите от нощувки във Варна през май

Над 50% ръст на приходите от нощувки са отчетени във Варна през май т.г., сравнено със същия месец на предходната година. Те достигат 19,7 млн. лв., като 5,1 млн. лв. са  постъпленията от българи, а 14,6 млн. лв. - от чужди граждани, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток. Общият брой на нощувките в областта е с 20% повече...

публикувано на 18.07.24 в 15:59