Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“. 

В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той.

Този урок Халваджиян  научава още в цирковото училище в Москва, където е завършил. За няколко години вижда с очите си как с постоянство и много работа от деца негови съученици стават най-добрите циркови артисти в света. С много работа и упоритост няма как нещо да не се случи, казва той. В печелившата формула фантазията и дисциплината вървят ръка за ръка. Ако умееш да съчетаеш тези две неща, може да ти се случат нещата, убеден е Халваджиян.

Важното е човек да не губи вяра. Ние сме устроени много бързо да се отчайваме, да се отказваме и да сменяме мечтите си. Изведнъж се оказва, че имаме друга мечта и започваме да вървим към нея, твърди продуцентът. 

Неговата мечта, която предопределя и пътя му, е киното. В ученическите си години се вдъхновява от филм от поредицата за Индиана Джоунс, купува си малка камера и започва да снима. Целият му живот е свързан с изкуството, той е цирков артист и режисьор. Водещото качество, което го тегли напред, е постоянството. С упоритостта си успява да реализира мечтата си и да прави "изкуство, което разказва в изображения".

Успешните хора не обвиняват другите, а себе си, и си признават грешките, смята Халваджиян. Според него има две неща, които са нужни за успех: трябва да си честен със себе си и да знаеш докъде са твоите възможности и сили, за да постигнеш целите си. 

Маги Халваджиян коментира темата за филмовата индустрия у нас. Пазарът не е малък, а беден, смята той. Ако български режисьор изтегли кредит и сам си финансира направата на игрален филм, то той ще остане назад с парите, поради факта, че в днешно време много хора гледат филми през онлайн платформи и не ходят на кино. В България филми се правят с помощта на Националния филмов център и допълнително търсене на спонсори и продуктово позициониране от страна на продуценти и режисьори, допълва Халваджиян. За него обаче това не е пазарен принцип и затова не желае да създава филми по този начин. Така той преминава към снимане на англоезични филми, които после продава на големи онлайн платформи. 

На въпроса дали можем да обвиним телевизията за намаляващото образователното ниво, режисьорът отговаря, че киното не може да замести образователната система. В днешно време трудно ще се намери човек без телевизор в дома си, но това дали четем и учим е индивидуален избор, коментира още продуцентът. 

Според него в реалити форматите, популярни у нас и по света, е пълно с "лумпели", и допълни, че не би направил такова предаване, защото би загубил уважение към себе си. Всичко опира до това какъв човек си и какъв морал имаш, коментира още той. 

По думите му, в предаванията, които той продуцира, се търси пакет от качества. Ако победителите в тях са пресметливи, разсъждава Халваджиян, те ще използват сегашната си слава, за да се издигнат и да станат звезди. За пример даде актьора и победител в един от форматите - Влади Зомбори, когото Халваджиян е посъветвал да "яхне вълната на славата и да се издигне". 

Маги Халваджиян повдигна и темата за чалгата в България. Според него това вече не е жанр музика, а начин на живот. Посочва я като причина за културното състояние на страната в момента. Чалгата промотира еднаквостта у почитателите си: еднакви мъже и жени със същата външност, интереси и маниери; липса на индивидуални черти и мислене. Тази житейска мода е превзела България: изгубили сме битката с културата отдавна и критичната точка е премината, коментира още Халваджиян. В голям процент от музикалните клубове се пуска само чалга, а рок и диско заведенията затварят, защото само чалга изпълненията носят пари, допълва продуцентът. 

През първите години на новото хилядолетие имаше бум на поп музиката в България с изпълнители като Мария Илиева, Каризма, Орлин Павлов и Любо Киров, но той бързо замря, посочва Халваджиян. Той припомни, че е снимал чалга видеоклипове в началото на 90-те, но тогава този жанр е бил "екзотичен", а сега е "пълен ужас", каза още Халваджиян. 

С Маги Халваджиян разговаря Мартин Николов: 




По публикацията работи: стажант-редактор Василена Хаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15