Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералната вода от чешмата в кв. "Младост" остава негодна за пиене

3
Снимка: Димитрина Дончева

Минералната вода от чешмата във варненския квартал "Младост" остава негодна за пиене, сочи седмичната информация от мониторинга на Регионалната здравна инспекция във Варна. 

На съоръжението са поставени табели, които предупреждават варненци да не пият от водата.

Регионалната здравна инспекция е институцията, която има ангажимент да изследва дали водата е годна за пиене или не. Собственик на чешмата е Община Варна, като до нея има предписания за повторно изследване през следващия месец. 

Според последните резултати водата от чешмата в "Младост" съдържа повече от 200 микрограма на литър желязо и не трябва да се пие, съобщи за Радио Варна д-р Донка Демирева, началник на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Варна. 

Изследването на качеството на водата е  химично и микробиологично, уточни д-р Демирева. "По микробиологични показатели водата не показва отклонения, а само по показател желязо. Затова е поставена и тази табела", посочи д-р Демирева. 

Няма опасност за здравето на варненци и гости, но не е препоръчително тя да се използва за питейни цели, допълни специалистът. 

Минералната вода срещу бившия Дом Младост във Варна има балнеологична оценка, издадена от Министерството на здравеопазването през 2019 г., припомни Демирева. Водата указва благоприятно въздействие при хронични гастрити, язви, ентероколити, жлъчно-чернодробни заболявания, захарен диабет и др. Ако тя се използва за медицински цели обаче, съветва ни Демирева, това трябва да става само по лекарско предписание. 

Тя изрази предположение каква е причината за повишените норми на желязо. 

С д-р Донка Демирева разговаря Димитрина Дончева:


снимки: Димитрина Дончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 10 и 15 села в областта са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:15

Премиерът за избора на Ненчев за посланик на България в Украйна: Няма нарушаване на правила

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена, предаде БНР.  "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм..

публикувано на 23.07.24 в 13:30

Удължава се срокът за раздаване на храни и хигиенни продукти от БЧК

До 31 юли 2024 г. се удължава срокът за раздаване на хранителни продукти и хигиенни материали от Втори транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане. Всички правоимащи от град Варна, които не са получили до 19 юли 8-те хигиенни продукта (тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, перилен препарат, шампоан за коса и тяло, паста..

публикувано на 23.07.24 в 12:13

230 кастрации за последните шест месеца извършиха в приюта в Каменар

230 кастрации са извършени за последните шест месеца в  Общинския приют за безстопанствени кучета (ОПБК) в село Каменар , съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Процедурата продължава активно и през лятото.  Болните животни се обгрижват, а с агресивните кучета се работи по процес на интеграция.  Екипът в Каменар, заедно с доброволци,  ежедневно..

публикувано на 23.07.24 в 12:00
Димитър Главчев

Служебният министър-председател отговаря на въпроси във Фейсбук (НА ЖИВО)

Служебният министър-председател Димитър Главчев отговаря на въпроси във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Той увери, че пострадалите от пожара в село Воден ще бъдат подпомогнати и компенсирани.  Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са..

публикувано на 23.07.24 в 10:18
димът над село Воден

МВР: Няма действащи пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, предаде БНР.  Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е навлязъл на наша..

публикувано на 23.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Подменят авариращ водопровод в района на Терапията, през август предстои асфалтиране

През август се очаква от Община Варна да асфалтират бул. "Христо Смирненски" в района на Университетската болница "Св. Марина". Там ВиК-дружеството в морската столица е намерило допълнителни средства за подмяна на друг авариращ водопровод, съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на проекта за воден цикъл в морската столица. До края на месеца се..

публикувано на 23.07.24 в 09:55