Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло. 

Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника са влезли от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Влязоха с тежко оборудване, огледаха склада, от който изпитваме страх да не се случи нещо. В него има високотехнологични изделия най-висок клас, обясни Стоянов. Колегите успяха да обезопасят самия склад, стените му са изключително здрави ,спазени са всички изисквания, уточни министърът. Компрометирана е била само входната врата, която е с ролетна щора. Сега около 9:00 часа днес се очакват на място следовател или прокурор, стана ясно още то думите на вътрешния министър.

Очакваме реално синът на собственика да е един от хората, които са останали в складовете,  посочи Стоянов. Един човек остава в неизвестност, най-вероятно това е човек, който е в помещението, от където са започнали взривовете, обясни министърът. той изказа своите съболезнования към близките на загиналите, които до момента категорично са установили, а именно доц. Шишков и неговата дъщеря.

Министърът на вътрешните работи съобщи още, че има двама очевидци на случилото се. 

По думите му единият очевидец е човекът, който е охранител в склада и реално е съдействал за първоначалното извеждане на доц. Шишков, както и неговата дъщеря, и още едно момче, което също е било на мястото на произшествието, докато пожарът вече се е развивал и докато са се случвали всички гърмежи. По думите на министъра, то е успяло да се спаси и да избяга като спира случаен автомобил, който го откарва до Гара Елин Пелин, от където впоследствие го прибира майка му.

Разбирам момчето, той е бил изключително притеснен от това, което е преживял, но все пак неговите родители е следвало да проявят отговорност, да се свържат с колеги от министерството и да споделят това, което се е случило, коментира вътрешният министър. Стоянов уточни, че реално за това момче са разбрали след проведени множество беседи. Стоянов посочи, че момчето не е служител на фирмата. Тепърва се установяват всички факти и обстоятелства, кой какъв е бил, дали е работил официално във фирмата и ако не е работил във фирмата, какво е правил там след работно време.  

По първоначални данни момчето е било в средата на складовата база. "Той казва, че първо се чува взрив и оттам нататък огънят тръгва впоследствие. Всичко е започнало с един взрив, който е започнал от началото на складовата база, там където е и офисът. Вероятно това е мястото, където се е подготвяла техниката, която е трябвало да бъде изнесена за някакво тържество", разясни Стоянов. 

Той посочи, че това е фирма, която е една от най-сериозните в този бранш. Собственикът съдейства на полицията. Фирмата работи предимно със стоки от Китай и Индия. Освен с внос, се занимава и с износ. Въпрос на време е да се установи какво е имало по документи в склада, добави Стоянов. Той информира, че в момента се работи и чисто документално.  

Сложна е ситуацията надявам се, че в днешния ден ще започнат процесуално следствените действия, които ще дадат повече яснота, каза министърът. Той увери, че всичко, което ще се направи оттук нататък, и решенията, които ще се взимат, ще бъдат съобразени единствено с това да не се излага по никакъв начин на риск живота и здравето на всички. Складът е обезопасен с термопанели и огнеупорни пяна, посочи министър Стоянов. 

Кирил Желев от СОБТ съобщи, че са влезли с отряда си обезопасени със защитно облекло, като са използвали така наречения автомобил "котка". "Всичко беше предварително подготвено, само трябваше да влезем и да го монтираме и по най-бързия начин да напуснем територията на склада. Направихме подход за изтегляне, всички тактически действия бяха спазени от наша страна, на два пъти спирахме работа, но продължихме, обезопасихме склада. Достатъчно надежден е в момента", заяви Желев. Складът е запазен в своята цялост, затова взехме решение да го дообезопасим, посочи той.

Вътре отрядът е открил пиротехнически изделия – четвърти клас, за професионална употреба, които са всякакви по вид, най-вече тип "боракс“ от сравнително малките до по-големите, които се използват за заря, обясни Желев. По думите му това е професионална пиротехника, която се използва при кинозаснемане и при тържествена заря по Нова година, с която имат право да работят определени хора с придобита квалификация и изкарани курсове за това. 

Кирил Желев посочи, че изискванията за съхранение на подобен род пиротехнически изделия са спазени. Пиротехниката е подредена по подходящия начин. След взривовете всички те са по местата си и дори не са се разпилели. 

При инцидента в складовете край Елин Пелин в четвъртък вечерта пострадаха тежко двама души - баща и дъщеря, които по-късно починаха. В петък стана ясно, че е починал доц. Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. От УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" съобщиха в събота, че е починала и младата жена, която беше приета в болницата след инцидента. /БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25

АКФ ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Фондация „Антикорупционен фонд“ ще обжалва отказа на прокуратурата да образува наказателно производство за удълбочаването на каналите във Варненското езеро. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Лора Георгиева, която е старши правен съветник в Антикорупционния фонд. Според нея обаче е малка вероятността прокуратурата да започне..

публикувано на 27.07.24 в 14:25

Драгомир Петров, ИТН: Решението за ваканцията на депутатите е цинично

Решението депутатите да излязат във ваканция от 17 до 31 август е изключително цинично. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Драгомир Петров в интервю за Радио Варна. Той напомни, че от ИТН вчера са предложили Народното събрание да работи до началото на предизборната кампания, но това предложение е било отхвърлено. Според Драгомир..

публикувано на 27.07.24 в 13:34