Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в язовир Камчия ще стигне за година напред

Най-големият язовир за питейно-битови нужди в областта е запълнен на 40% от полезния и около 60% от общия обем

2
Коритото на Луда Камчия след свиването на най-западния ръкав на язовир Цонево.


На фона на летните жеги, засушаването и липсата на достатъчно дъждове, на много места в страната се говори за воден режим, включително и във Варненско. Наскоро от ВиК Варна призоваха хората да бъдат по-пестеливи с питейната вода и да не я разхищават, например поливайки градината или миейки колата си. Това предизвика вълна от реакции, но и притеснение у гражданите какво се случва с водоизточниците в областта и по-конкретно с нивата на язовирите за питейно-битови нужди.

Едно от последните замервания на Министерството на околната среда и водите, показва, че в язовир "Камчия", който е най-големият водоизточник на питейна вода във Варненска област, средният денонощен разход е малко над 3 кубични метра в секунда, а притокът е едва 0.009 куб.м./сек.

Язовирът е запълнен на около 60% от общия обем и на малко над 40% от полезния му обем. Според инж. Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район" , това количество ще стигне за година напред при запазване на същото потребление. Язовирът се използва за питейно-битово водоснабдяване и за град Бургас.

"Настоящата година се очертава като трета поредна много суха година, което означава с обезпеченост на притока 95%. Сходна беше ситуацията и през миналата година и нивата в язовира бяха същите. Тази година обаче отчитаме спад в обема му с около 10 млн. куб.м.", поясни още инж. Димитров.

Той напомни, че освен от водите от язовир Камчия, Варна се водоснабдява и от девненските извори, при които не се забелязват негативни тенденции и се усвоява около 1/3 от дебита на изворите.

Негативни тенденции за намаляване на обемите се забелязват при другите 4 язовира на територията на Басейнова дирекция "Черноморски район".

Чуйте повече в звуковия файл







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на 2025-а във Варна ще заработи най-модерната система за видеонаблюдение в страната

До края на 2025-а година във Варна ще бъде инсталирана най-модерната система за видеонаблюдение в страната. Близо 2000 камери, последен модел на техниката, ще бъдат монтирани на 36 екоточки. Към системата ще могат да се включат и желаещите институции в морската столица.  Стойността на проекта е близо 7 милиона лева. Той ще се осъществи на два..

публикувано на 05.09.24 в 14:17

Клон падна на сантиметри от минувач в градинката около общината във Варна

Пореден случай на паднал клон във Варна за щастие се размина без пострадали. След като вчера мъж получи сериозна травма - счупени прешлени, в градинката зад операта, днес друг получи само уплах на метри от сградата на общината. За инцидента ни разказа потърпевшият. По думите му и други клони от дървото изглеждат изсъхнали и крият рискове...

публикувано на 05.09.24 в 12:39

Забраниха продажбата на вейпове на деца

Народното събрание единодушно и окончателно въведе забраната за употреба, продажба и предлагане на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Освен това депутатите гласуваха и пълна забрана за рекламирането им по радиа и телевизии, предаде БНР. С приетите на второ четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от..

публикувано на 05.09.24 в 12:03
Летище Варна

Ръст на пътниците от скандинавските държави с 8-9% отчитат от летището във Варна

Ръст на пътниците от скандинавските държави с 8-9 процента отчитат от летището във Варна. Увеличение, в сравнение с 2019-аа година има и от Турция, Австрия, Белгия, Чехия и Нидерландия. Това съобщи Цветомир Стефанов, началник на отдел "Комуникации, дигитален маркетинг и управление на събития" на аеропорта.  По отношение обаче на трафика за цялата..

публикувано на 05.09.24 в 10:46

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич, регистрират от Пътната полиция. По данни на ОД МВР и камерите на Агенция пътна инфраструктура трафикът в областта е завишен с около 30% през летния сезон спрямо същия период на миналата година. Само за последната седмица са установени над 2000 превишения на скоростта...

публикувано на 05.09.24 в 10:36

Възстановява се пострадалият, затиснат от клон във Варна

Пострадалият 40-годишен мъж, върху който се стовари клон на дърво, е претърпял операция и вече се възстановява, научи Радио Варна от свои източници. Припомням, инцидентът се случи вчера на ул. "Русе" 15, в близост до градинката на операта. Мъжът е карал тротинетката си, когато внезапно се откършва изсъхнал клон. След злополуката мъжът бе настанен в..

публикувано на 05.09.24 в 10:16

"Да, България" поиска да бъде свален имунитета на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от..

публикувано на 05.09.24 в 07:20