Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик решават за поставянето на три стоянки за електрически велосипеди

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на велостоянките в Балчик за една година, които са части от имоти, публична общинска собственост, предстои. Той ще бъде организиран след одобрение на Общинския съвет, а проекторешението влиза на сесия на 1 август.

Топмобилити ЕООД е внесло искане до местната власт да бъде оператор на три стоянки – две по 10 метра на алеи Ехо и Двореца, една от 20 м на Дамбата. Целта на фирмата е да приложи услугата микромобилност чрез споделени електрически велосипеди като екологична алтернатива на личния транспорт. Потребителите на услугата могат да отключват колела чрез мобилно приложение, като паркирането се осъществява на определени места в обслужвани зони, видими в мобилното приложение. Заплащането в края на карането също се осъществява по електронен път.

Компанията е част от най-голямата компания за коли под наем в България, оперираща с над 3000 автомобила, основана преди 20 години във Варна и отскоро набираща позиции в Румъния. Създаването на top mobility е вдъхновено от водещи примери в големите европейски градове, където микромобилността е широко разпространена.

Тази година фирмата стартира дейност във Варна, следва разрастване в Албена, а в дългосрочен период планират да обхванат цяла България, се посочва в искането до балчишкия парламент.

Една от дългогодишните цели е проектът да стане рентабилен, като за момента това не е така – разходите са значителни, немалко са и разноските за щетимост.

„Вярваме, че нашата услуга ще допринесе за това Балчик да се превърне в по-зелен и по-устойчив град. Ще стимулира туризма, като предостави лесен и екологичен начин за посетителите да изследват атракциите на града“, посочват от фирмата в заявлението си до общинското ръководство, в което се надяват на подкрепа.

Велосипедите са вече поставени тестово. Ползването им става през мобилно приложение. Отключването на велосипед в Балчик е 1,20 лв., а минута ползване - 30 стотинки. За Албена цените са съответно 1,60 лв. и 39 ст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неуспешна първа среща на ИТН за кабинет с третия мандат

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, предаде БНР. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител -..

публикувано на 30.07.24 в 12:29

Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея

Варненският депутат от "Възраждане" инж. Коста Стоянов смята, че з аради  "... грешки на управлението Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея". Това свое мнение той изпрати в писмо до медиите.  След проведен международен архитектурен конкурс през 2015 година, който събира 370 конкурсни предложения от 66 страни, през 2016..

публикувано на 30.07.24 в 11:28

Близо 200 хиляди лева безвъзмездна помощ получава Зоопаркът във Варна

Община Варна получава безвъзмездна финансова помощ за Зоопарка в Морската градина. Стойността на проекта е близо 200 хиляди лева, осигурени с евросредства.  Финансирането има за цел да бъдат разработени стратегически документи, които да осигурят техническа готовност, така че едно от любимите места на варненци да може да кандидатства за последващо..

публикувано на 30.07.24 в 11:25
Снимката е илюстративна

Община Варна отменя конкурса за директор на общинското предприятие ТАСРУД

Заповедта за обявяване и провеждане на конкурс за длъжността директор на общинското преприятие. “Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение” е отменена, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.  Припомняме, че на 25 юли  Община Варна обяви конкурс за директор на ТАСРУД.  Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна..

публикувано на 30.07.24 в 11:09

В търсене на тръба: ВиК разкопа грешна улица във Варна

Улица "Петър Слабаков" в ж.к. "Бриз" във Варна е разкопана заради присъединяване на нова кооперация към ВиК-мрежата. Оказва се обаче, че на тази улица няма присъединителна тръба. В търсене на тръбата от дружеството са прокопали целия район въпреки опитите на живеещите на "Петър Слабаков" да им обяснят, че такава тръба не съществува.  Съседите им..

публикувано на 30.07.24 в 10:30

ГЕРБ с позиция след 13-ата сесия на ОбС във Варна

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна изпратиха позиция до медиите по повод критики от страна на кмета на Варна към работата на местния парламент по време на сесията на 29 юли.  Те заявяват, че администрацията към момента "няма проектна готовност, за да гласува отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади..

публикувано на 30.07.24 в 10:30

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни..

публикувано на 30.07.24 в 09:42