Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимира Петрова стартира с успех на Игрите

Автор:

Станимира Петрова откри с бляскава победа при третото си участие на Олимпийски игри. Световната и многократна европейска златна медалистка стартира по най-добрия начин битката за медалите в категория до 54 килограма в Париж. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков националката ни срази действащата №1 на планетата и бронзова от Токио – Хсиао Вен Хуан от Тайван с 4:1 съдийски гласа.

Станимира започна много солидно срещата и още в началото успя да напипа вярната дистанция. Тя пласира множество комбинации в главата и тялото на съперничката си, като с добро движение по ринга не остави особени шансове на Хуан, вземайки заслужен превес в съдийските карти. Във втората част азиатката успя да изравни резултата. Двете си размениха по няколко комбинации, като съдиите отчетоха по-голямата активност на тайванката. Всичко опря до третия и последен рунд. В него Станимира показа превъзходство, като пласира страхотни попадения, пращайки съперничката си в нокдаун в самия край на рунда.

Така Станимира се доближи на една победа от мечтата за медал от Олимпиадата. От целта я дели Юан Чан (Китай). Мачът ще се проведе на 1 август от 13:36 часа, българско време.

Станимира Петрова бе изключително развълнувана след победния старт на Игрите в Париж. Тя сподели пред медиите в Париж, че е имала сериозни притеснения преди двубоя с Хсиао Вен Хуан от Тайван, но сега е значително по-спокойна.

„Супер щастлива съм. Най-важното е, че започвам с победа. Това ми бяха най-големите притеснения, спрямо предходните две Олимпийски игри, на които участвах. Вече гледаме напред, наистина е много силно състезанието, няма слаба боксьорка. Сега ще разпусна и след това е време за следващия мач. Играх с китайката на финала на Купа „Странджа“ тази година, но няма значение, че имам победа над нея. Явно първо трябва да стана шампион на Азия, за да стана олимпийски шампион, защото всички азиатки са при мен. Тази победа ми донесе спокойствие и самочувствие. Няма значение, че това бе световната шампионка и победата е над нея. За мен бе важно, че преодолях този първи мач. Сънувах кошмари, защото ако и третия път бях загубила в първи мач на Олимпийски игри, нямаше да си го простя никога“, каза със сълзи на очи Станимира.

Треньорът Борислав Георгиев пък е убеден, че тя тепърва ще разгърне още от потенциала си: „Изобщо не беше лесно. Това е действащата световна шампионка, но бях убеден в победата на Станимира, тя направи страхотна подготовка, беше се отдала изцяло на тренировките и за миг не съм се съмнявал, че няма да преодолее тайванката. Беше спокойна тези дни, на загрявката усетих и по погледа, че сме излезли за победа. Бях сигурен, че ще се справи. Тя е страхотен боец и професионалист. Беше спокойна и убедена в своите качества. Има още какво да разгърне като потенциал и да покаже, така че съм сигурен, че ще играе по-добре с всеки мач. Сега мислим за китайката. Смятам, че с тази победа ще получи допълнително самочувствие, за да разгърне потенциала си, защото тя може много“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епитропов е на полуфинал в Париж

Европейският шампион на 200 метра бруст Любомир Епитропов се класира за полуфиналите в дисциплината на Олимпийските игри в Париж. Българинът завърши трети в серията с 2:10.59 минути. Полуфиналите са тази вечер в 22:59 часа българско време.

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Олимпийска рубрика: Георги Тодоров, една истинска легенда в щангите

В олимпийската ни рубрика посветева на Олимпиадата в Париж ще ви срещнем с варненски състезатели докоснали се до магията на Олимпиадата. Те са сред елита на българския спорт, участвали са на Олимпийски игри и са направили достойно класиране. Голяма част от тях са медалисти от най-значимия спортен форум на планетата. Георги Тодоров е един..

публикувано на 30.07.24 в 11:50

Деси Ангелова е на полуфинал В Париж

Десислава Ангелова се класира за полуфиналите на скиф при жените Олимпийските игри в Париж. Нашето момиче е пета от европейско и световно първенство в дисциплината. Утре 26-годишната Ангелова ще стартира в полуфиналите. През цялата дистанция тя се движеше трета.

публикувано на 30.07.24 в 11:45

Сестри Стоеви продължават напред на Олимпиада

Габриела и Стефани Стоеви се класираха за четвъртфиналите на двойки жени в турнира по бадминтон на Олимпийските игри в Париж.В третия си мач от група "В" българките надиграха представителките на САЩи Ани Ху и Кери Ху с 2:0 гейма (21:18, 21:12).  Сестри Стоеви си осигуриха дебютно участие в директните елиминации на Олимпийски игри.

публикувано на 30.07.24 в 11:37

Българите на Игрите в Париж, днес

Днес е четвъртият ден от Олимпийските игри в Париж. Отново чакаме с огромен интерес българското участие. Сестрите Габриела и Стефани Стоеви след 10:20 часа ще излязат за своята трета среща от груповата фаза в турнира по бадминтон. Те срещнат представителките на САЩ  Ани Ху и Кери Ху. Българките имат една победа и една загуба и все още имат..

публикувано на 30.07.24 в 10:24

Илиан Илиев остана доволен от победата (ВИДЕО)

Старши треньорът на ХФК черно море Илиан Илиев остана доволен от успеха срещу Септември. Той обаче обяви, че няма да купуват втори нападател, защото  ръководството на клуба е заявило, че няма достатъчно финансови средства. Чуйте още какво каза наставникът на "моряците"

публикувано на 30.07.24 в 00:17

Николай Митов, наставник на "Септември", след загубата във Варна (ВИДЕО)

Николай Митов, наставник нва футболния тим на Септември не остана доволен от загубата във Варна. Вижте какво сподели той.

публикувано на 30.07.24 в 00:15