Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В баничката, картофките със сирене или в шопската салата масово се влагат най-долнокачествените продукти и това също трябва да бъде подлагано на контрол

Активни потребители: Производителите замениха палмовата мазнина в бялото саламурено сирене с вода

Снимка: Ани Петрова, БНР

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина са  заместени от свръх-оводнени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители. Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно съдържание , т.е. наредбата си остана на хартия, коментира за Радио Варна Богомил Николов.

В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. То трябва да е до 60%

Сега решихме отново да проверим какъв е делът на тези ментета и има подобрение – от дванайсет продукта с водно съдържание над 70% м.г. сега са два. Но, делът на тези, които са между 60 и 70% си остава висок и той е над 50% от тези 36 марки, които сме тествали. Трябва да уточним, че марките са подбрани по по-рисков принцип, т.е. по по-ниска цена. Така че, проучването не е представително за пазара, отбеляза Николов.

От тестваните 36 марки само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%, при 19 (53%) то е между 60 и 70%, а при 2 надхвърля 70%. 

Съдържанието на вода над нормата може да крие рискове за здравето

Но фактът, че ние „хващаме“ толкова много нарушения, а Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) не, си остава проблем в България, защото ние вече се уморихме да повтаряме, че контролът може да въведе много бързо ред, стига да поиска, допълни председателят на Активни потребители.

Преди години, когато бяха въведени правила срещу палмовата мазнина и тези продукти се обозначаваха, много бързи изчезнаха от рафтовете. Защото, хората имат или нямат пари, не купуват такива продукти. 

В България има някаква необяснима, неписана омерта, да се поддържат ниски цени за сметка на каквито и да е компромиси в качеството и безопасността, затова и контролните органи не са така активни през годините и отвориха такъв голям проблем, който сега трудно може да бъде разрешен. Казвам трудно, защото самият бранш е разцепен на две и половината са застъпници на производство на точно такива продукти, които не можем да наречем качествени, подчерта Николов.

В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. Има и забрана тези продукти с над 60% водно съдържание да се продават насипно, за да може на етикета това обозначение да го има. Другата част на проблема е какво се влага в другите продукти - в баничката, картофките със сирене или в шопската салата масово се влагат най-долнокачествените продукти и това също трябва да бъде подлагано на контрол, подчерта ръководителят на Асоциацията, чиято основна цел е да предоставяне на информация, която подпомага потребителите да се ориентират в пазарната среда.




По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05