Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден протест срещу спрения светофар на кръговото до "Почивка" (СНИМКИ)


Протестът срещу спирането на светофара до кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. Трети пореден ден несъгласни с временната организация на движението в участъка се събират, за да изразят мнението си.




Около 50 души са се събрали към този час. Задръстването от комплексите към Варна е огромно, видя репортер на Радио Варна. Тежък е трафикът и в другата посока.



И днес с протестиращите разговарят представители на Община Варна, на място е заместник-кметът Илия Коев. 

В момента продължават разгорещените дебати между протестиращите и Коев. Те заявиха, че нямат голямо доверие за срока, който бе обявен по-рано днес за пускането на светофарната уредба. До 19-20 август светофарът отново ще бъде възстановен, категоричен бе Коев. Той допълни, че ще бъде възстановена и интелигентната система за управление на трафика и по този начин движението ще се регулира. Той допълни, че вече е разговаряно с изпълнителя на ремонта на улица "Манол Йорданов" и оттам са казали, че там ще възстановят до известна степен пропускливостта на улицата, така че тук може да се възстанови светофарът. 

Хората казаха, че се опасяват, че в района могат да станат инциденти, защото всеки ден има извънредни ситуации. В този час минават много автомобили, движението е затруднено, видя и екипът на Радио Варна. 

Явно е, че проблемът не може да се реши само със светофар и ще се търсят и други решения, каза още заместник-кметът:


Светофарът на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов" е спрян до 20 август, уточни по-рано през деня кметът Благомир Коцев. Той обясни, че временната мярка е предприета заради ремонта по ул. "Арх. Манол Йорданов", която свързва горна и долна Трака. Временната организация на движението е въведена, докато не приключат дейности по пътната част там.

Днес е проведен разговор с изпълнителите на обекта, които са уверили, че до тази дата въпросната улица ще бъде пусната за движение, за да може светофарът да заработи, каза Илия Коев, заместник-кмет по сигурността. Той допълни, че тогава ще бъде отново разрешен и левият завой към ул. „Янаки Богданов“ и временните заграждения ще бъдат премахнати.  

Междувременно ще бъде направена статистика за ефекта от спирането на светофара върху трафика и данните от нея ще бъдат предоставени на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата. Експертите ще се съберат отново по темата и следващата седмица, за да търсят по-дългосрочни решения за участъци като този – локални платна, кръгови движения.

Коев каза още, че на Общинското предприятие ТАСРУД, което отговаря за светофарните уредби във Варна, е възложено да проучи възможностите за възстановяването на т.нар. „умен“ светофар, който е функционирал преди години. Индукционна система позволява краткосрочно прекъсване на трафика по основния булевард и дава възможност за включване чрез десен завой в посока центъра на Варна на идващите по ул. "Янаки Богданов" автомобили.

снимки: Веселина Божинова и Даниела Стойнова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благомир Коцев призова председателя на ОбС или областния управител на Варна да свикат сесия през август

Да бъде свикана сесия на Общинския съвет на Варна още през август. С тези искания се обърна кметът на Варна Благомир Коцев към председателя на Общинския съвет и областния управител на Варна. По думите му "...  Варна е изправена пред риск да не се реализират редица важни за града проекти, а всяко по-нататъшно забавяне води до увеличаването на опасността..

публикувано на 01.08.24 в 19:20

Проверяващи разкриха екскурзоводи без лиценз в Балчик

Продължават съвместните проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция за законово упражняване на професията „Екскурзовод“. В рамките на съвместната акция са проверени четирима екскурзоводи на групи на ключови туристически обекти по Черноморието – Ботаническата градина и „Двореца“ в Балчик. При..

публикувано на 01.08.24 в 19:00

Маршрутни промени на линия 409 в петък

На 2 август (петък) автобусите на „Градски транспорт“ ЕАД Варна по линия 409 с курсове от гр. Аксаково посока к. к. „Златни пясъци“ в 06:30, 07:00, 07:30, 08:00, 08:30 часа и автобусите от к. к. „Златни пясъци“ посока гр. Аксаково с курсове в 07:30, 08:00, 08:30, 09:00 и 09:30 часа, няма да обслужват спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“,..

публикувано на 01.08.24 в 17:52

Дерайлирали вагони в участъка Мирково - Долно Камарци, очаква се закъснение на нощния влак София-Варна-София

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за вдигане на..

публикувано на 01.08.24 в 17:22

Кметът на "Аспарухово": Разбирам притесненията на протестиращите, кедрите са символ за района

Жители на "Аспарухово" ще излязат на протест тази събота от 17.00 часа срещу изсичането на няколко кедрови дървета в центъра на квартала. Причината за намерението за премахването е предстоящ строеж на 6-етажна кооперация, каза за Радио Варна един от организаторите на протеста Елена Христова. Тя поясни, че застрашени от отсичане са седем дървета, които,..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

Затварят за час пътя Бургас-Варна след Обзор в събота

В събота предстои да бъде затворен пътят Бургас - Варна (след Обзор) заради протести. Своето недоволство ще изразят граждани от Попович, област Варна, от 11 до 12 часа, предаде БНР-Бургас.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през..

публикувано на 01.08.24 в 15:38
Министерство на земеделието

Освободиха Таня Георгиева от длъжността заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева, предаде БНР.  В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 15:00