Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателският съвет на ОбС-Варна се срещна с част от кметския екип

По инициатива на председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров се състоя среща на председателския съвет на местния парламент с част от екипа на кмета на града Благомир Коцев по повод призива на кмета да се свика извънредна сесия на местния парламент, за да се гласува сумата от 80 000 лева, необходима за финансиране на докладите за съвместимост на инвестиционните проекти на общината. 

"Целта на съвета беше да се получи необходимата информация от кметския екип за всички важни за Варна проекти, както и да чуем етапите, в които се намира всеки от тях, както и спешността за осигуряване на това финансиране. Очаквам информация в писмен вид, за да бъдат запознати всички общински съветници и при необходимост да се определи извънредна сесия за това финансиране. Аз имам и предложения, че това може да се случи без допълнителни средства от бюджета на Варна или без външни дарения. Това е председателски съвет, организиран като публична среща, с цел да има публичност на това, което вършим. Тази среща е легитимна, а не нелегитимна, както я определи кметът", подчерта в началото на срещата Христо Димитров. 

"Смятам, че това е мястото, където да коментираме, да запознаем общинските съветници и по най-бързия начин да организираме свикване на извънредна сесия", посочи Димитров.  

Срещата премина с бурна размяна на реплики за невярна информация относно това колко са проектите и на какъв етап са.

Заместник-кметът Диан Иванов информира, че проектите са 53, а 14 от тях са в пълна проектна готовност.

"На първо място искам да спомена, че екипът на кметската администрация е тук в израз на добра воля. Дошли сме да отговорим на въпросите по отношение на създалия се казус за липсата на финансиране на докладите за съвместимост на инвестиционните проекти на общината", подчерта Иванов. Той допълни: "Община Варна е изпратила в МРРБ приоритетни проекти по инвестиционна програма за общински проекти на обща стойност близо 300 млн. лв. с период на изпълнение до края на 2026 г. Очаква се публикуването на последната промяна в Държавен вестник, която е внесена от Общината след сесията на Общинския съвет и след проваленото гласуване на тази точка - нещо, което е лесно проверимо". Заместник-кметът каза още, че има процедура по Закона за общинските бюджети, която предвижда избор на изпълнител. "Тя в определени случаи може да продължи шест месеца", поясни той. 

В края на срещата общинарите и съветниците не стигнаха до разбирателство за свикване на заседание на Общинския съвет.

Подробностите чуйте в звуковия файл:

Единият от проектите, за който много се говори в последните дни в публичното пространство, е този за нова сграда на Математическата гимназия. На срещата бе изтъкнато, че решението на съветниците в понеделник по никакъв начин не е възпрепятствало финансирането на проекта.

В деня на заседанието на местния парламент Община Варна чрез кмета е внесла искане до Народното събрание обектът на Математическата гимназия да бъде изваден от списъка за 100 млн. лева за финансиране от държавата, което лесно може да се провери в деловодството на парламента. На следващия ден след гласуване варненската гимназия е извадена от списъка.

Причината за премахването ѝ е, че в продължение на шест месеца кметът не е отправил искане до държавата теренът на Математическата гимназия да бъде предоставен на Общината, бе съобщено по време на срещата днес.

На редовната сесия през март с пълно единодушие с 46 гласа „за“ Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Предвижда се  модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ № 16 и на ул. „Върба“ № 24, с обща площ от 22 дка. Терените бяха предоставени на Община Варна от държавата, но 5-годишното право на собственост върху имотите изтече, затова местната администрация беше длъжна да върне собствеността на държавата. След гласуването от местния парламент следващата стъпка бе провеждането на нови процедури за безвъзмездното придобиване на двата имота от Община Варна.  В продължение на шест месеца искане към областния управител за терените не е внесено. По тази причина инвестиционният проект не може да бъде завършен, съответно към настоящия момент общината не може да кандидатства за каквото и да било финансиране към държавата по отношение на този проект, бе обяснено още по време на срещата днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане" отказва да подкрепи правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност, съобщава БНР.  Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 17:10

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност на лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със 785 легла, като в сравнение с предходната година броят на заведенията остава непроменен, но леглата в..

публикувано на 02.08.24 в 16:42

680 кг от декар е средният добив на пшеницата в община Балчик

Средният добив на пшеницата в община Балчик е 680 кг от декар. С тази култура са засети 160 хиляди декара, съобщава Ми­нис­тер­ството на зе­ме­де­лие­то и хра­ни­те. Спрямо миналата година добивът е по-добър с 80 кг/дка. В област Добрич зе­ме­дел­ци­те са приб­ра­ли сред­но по 669 ки­лог­ра­ма при 562 през 2023 г. Най-доб­ри са ре­зул­та­ти­те в..

публикувано на 02.08.24 в 16:03

Продължават разговорите между "Има такъв народ" и "Възраждане" за третия мандат

От "Има такъв народ" разговарят с представители на "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат. И двете партии откриха припокриване по темата с референдумите, но остават различията за членството в НАТО и военните бази на съюзниците у нас. Срещата продължава вече втори час, предаде БНР.  От ИТН са категорични, че във "Възраждане" виждат..

публикувано на 02.08.24 в 15:21
Снимката е илюстративна

Възстановиха маршрута на линия № 10

От 14:00 часа днес е възстановено обслужването на автобусна линия № 10 по утвърденият ѝ маршрут както следва: след спирка „Янко Михайлов“ продължава по ул. „Прилеп“ - спирка „ВиК“,  надясно по бул. „Хр. Смирненски“-  спирка „Вятърна мелница“, надясно спирка „Роза“, надясно спирка „Хаджи Димитър“, ул. „Подвис“  - сп. „Зеленика“, сп. „Стадион Спартак“ на..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00