Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL)

BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR, AGNOSTIC FRONT, SICK OF IT ALL, DEEZ NUTS и много други. Концертътвъв Варна е организиран от „Bombheart booking” и с тяхното съдействие вокалистът David Masion и барабанистът Rick Casais Miranda от BLANKET HILL дадоха специално интервю за „От другата страна”. 

Интервюто с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 29.07.2024 година.

От другата страна - Привет, в началото бихте ли представили BLANKET HILL?

David Masion – Ние сме хардкор банда от Люксембург. По-скоро сме метъл хардкор. Петима сме. Двамата с Rick, Ornello, Miguel и Sven. Групата съществува от 8-9 години. Започнахме през 2015. От тогава сме издали два миниалбума и един албум. Вторият трябва да излезе през септември. Направили сме много турнета в Европа, във Велкобритания, а миналата година бяхме и в Япония. И сме много развълнувани, че ще свирим във Варна.

От другата страна - Групата обаче съществува по-рано с друго име, нали?

Rick Casais Miranda – Точно така. Когато започнахме да се занимаваме с музика, двамата с Ben бяхме в една група, която се казваше ORDER OF THE OCEANS. Бяхме много млади и малко глупави. Когато решихме да сме по-сериозни, сменихме името. Имахме много промени. Единствено аз и Sven останахме от оригиналния състав. Тогава бяхме на по 15-16 години. Така се получи надграждането, но си прав, че всичко започна от там.

От другата страна - С BLANKET HILL по-лесно ли постигате мечтите си?

Rick Casais Miranda – Работим за това. Онова, което винаги сме искали, е да свирим музика, която носи послания и означава нещо. Чрез музиката да се срещаме с много хора. Да привличаме нови фенове. Продължаваме да осъществяваме тази своя мечта. Ставаме все по-добри и по-големи.

От другата страна - Най-голямото предизвикателство, с което се сблъсквате?

David Masion – Най-голямото предизвикателство, с което се сблъскваме, е че сме група от Люксембург. Опитваме се да правим, колкото е възможно повече концерти и да сме професионалисти до крайна степен. Но е много трудно да организираме турнета от Люксембург. Всичко правим на принципа DIY. Полагаме много усилия в тази посока. Не е лесно, защото когато нямаш агенция, която да организира турнетата или голям лейбъл зад групата, е много трудно да достигнем до хората.

От другата страна - BLANKET HILL развиват ли според плановете Ви?

Rick Casais Miranda – Така мисля. Смятам, че онова, което искаме да постигнем с нашата музика, го правим. Продължаваме да се развиваме, да създаваме и мисля, че предстои да издадем още по-добър материал. Вълнуваме се от реакцията на феновете за новите ни песни. По отношение на израстването, ще продължим да се развиваме. Работим в посока да разширяваме обхвата на групата. С всяко турне се опитваме да свирим на нови места. Достигаме до нови хора, споделяме нашия поглед върху света с тях. Което е много хубаво. И съответно с това се развива и музиката.

От другата страна - Кое е по-добре за една група като BLANKET HILL – бързият успех или постигането му стъпка по стъпка?

Rick Casais Miranda – Бих отбелязал постепенното израстване. Има стъпки, които трябва да бъдат предприети и които ни издигат нагоре. По този начин е много трудно да забравиш всъщност откъде си започнал. Не ми харесва да станем известни за една нощ. Предпочитам винаги да има нещо, което да ми напомня какво е трябвало да направим, за да постигнем мечтите си.

От другата страна - Бихте ли споделили детайли за албума, който предстои да издадете?

David Masion – Най-голямата разлика с първия албум е, че когато установихме посоката на новия, той се получи по-гневен. Знам, че звучи странно, когато по принцип говорим за много силна, шумна и агресивна музика, но наистина се получи много екстремен албум. Това си личи и в текстовете. Но музиката е наистина много агресивна. Атмосферата е наситена и плътна, почти няма място да си поемете въздух. Албумът е много компактен, което според мен е много добре, защото получавате есенцията от нашите търсения. В същото време сме подготвили и няколко големи изненади. Т.е. имахме шанса да ги направим. Нямаме търпение да видим реакцията на феновете, когато се сблъскат с албума.

От другата страна - Споменахте, че сте гневни. От какво се подхранва този гняв и къде е неговият източник?

David Masion – Неговият източник е светът, в който живеем. Той прелива от омраза, има голямо разделение между хората. Също така има възход на крайната десница по целия свят и основно в Европа и САЩ. Все неща, които нарушават свободите на много хора, както и ограничават възможностите им на изразяване. С BLANKET HILL заставаме зад свободата на изразяване и го насърчаваме. Искаме да призовем всички, които мислят по този начин да дойдат и да ни видят. Искаме да виждаме това и в обществото. Но не се случва. И всъщност през последните една или две години тези процеси все повече ни карат да се ядосваме и да трупаме гняв. Още повече виждайки резултатите от изборите. Така че всички тези неща, ни провокираха да създадем един много гневен албум.

От другата страна - По какъв начин са важни посланията в музиката и текстовете?

David Masion – Те са изключително важни за нас. Не мисля, че като група някога сме искали да говорим за дракони или да разказваме лековати фентъзи истории. Има други групи, които се справят чудесно в тази посока, има място за тях, но не работи при нас. Ние искаме да кажем нещо с нашата музика. Чувстваме и знаем, че имаме глас и платформа, независимо колко малки са те. Знае, че по този начин можем да достигнем до хората. За нас това е важно и това правим.

От другата страна - Пауър метъл групите ли избиха всички дракони?

Rick Casais Miranda – Не, не мисля. Мисля, че им безброй дракони, които пауър метъл бандите могат да възкресяват и да убиват.

От другата страна - Концертът на BLANKETHILL във Варна е част от европейското турне на групата. Как се подготвяте за подобна обиколка?

Rick Casais Miranda - Основно наемаме ван. Репетираме песните. Опаковаме оборудването и тръгваме. Тогава ще видим какво ще се случи по-нататък. Всички концерти са уговорени и организирани много добре. Всъщност няма кой знае колко много за подготвяне. Опаковаме каквото ни е необходимо. Чуваме се с местата, където ще свирим предварително, за да разберем дали имат техниката, от която се нуждаем, а тя почти винаги е налична. Така че онова, което ни остава, е да тръгнем и да свирим добре.

От другата страна - Днес по-лесно ли се правят турнета?

David Masion – Ако правиш сравнения с времената преди 30-40 години, днес е много по-лесно. Особено в Европа, където границите са отворени. Можете да се срещате с различни култури без никакви ограничения. Но, ако сравняваме с периода преди Ковид 19, днес е много по-скъпо. Преди се изискваха по-малко средства, за да направиш турне. След пандемията разходите буквално експлодираха и за групите стана много скъпо да немат микробуси и да произвеждат тениски и мърч, от които всъщност идват приходите им. Турнетата станаха много скъпи. Има много разходи, които трябва да бъдат направени преди да се предприеме турне. Надеждите са, че поне тях ще успеем да си върнем. Сравнявайки с времето, когато ние започнахме, този марж е станал по-малък. Така че, ако трябва да правя сравнения с времето преди 5 или 6 години, с периода преди Ковид, днес е по-трудно да тръгнем на турне и причините са финансови.

От другата страна - Как тогава оцелява група като BLANKET HILL?

Rick Casais Miranda – Всички имаме нормална работа. Музиката не е основното ни занимание. Ние сме от работническата класа. Опитваме се да оцеляваме, а на турнетата гледаме все едно сме отишли на ваканция. За съжаление нямаме възможност да се издържаме от групата на пълен работен ден.

David Masion – Опитваме се турнетата да са рентабилни. Продаваме тениски, по няколко диска. Носим, защото има фенове, които се интересуват от физическите носители. Опитваме се да направим така, че групата сама да се издържа, без да влагаме много собствени средства. Всички шофираме, така че успяваме да се справим.

От другата страна - Мислите ли, че някога бихте могли да се издържате с музика?

David Masion – Ако сме късметлии.

Rick Casais Miranda – Вероятно няма как да изкарваме милиони. Не можем да си позволим да тръгнем на турне с мениджър и технически екип. Хардкор сцената е пренаситена. Има хиляди групи, които се опитват да изкарат пари от нея, както и ние. И за малка група да пробие е много трудно.

От другата страна - Защо избрахте хардкора, за да се изразявате? Той не е от най-достъпните стилове.

David Masion – Така е, хардкорът не е от най-достъпните стилове. Всички в групата харесваме и друга музика. Момчетата слушат рап и електронна музика. Но когато става въпрос за продуциране и създаване на изкуство, при нас хардкорът се получава естествено. Не знам дали би ни се получило, ако създадем поп група. Музиката трябва да ни носи удоволствие и да се получава естествено.

От другата страна - Какво представлява сцената в Люксембург?

Rick Casais Miranda – Когато става въпрос за хардкор, в Люксембург не се случва кой знае какво. Но не сме единствените. SHARPSHOOTER са друга банда от същия стил и са страхотни. Що се отнася до метъла, той е много по-добре застъпен, въпреки че страната е малка. Има много дет и траш банди. Дет и траш метълът са като че ли най-разпространените стилове в Люксембург. Сцената е здрава и се развива добре, има много групи. За малка страна като нашата не е никак лошо.

От другата страна - Помага ли Ви фактът, че Люксембург е в средата на Европа?

David Masion – По отношение на турнетата е страхотно. Можем да отидем до всички страни без да шофираме твърде дълго. Всичко около Белгия, Нидерландия, Германия, Франция е лесно достъпно за нас. Наистина много бързо се придвижваме до местата за свирене в тези държави. Мисля, че разположението на Люксембург ни помага. Ако идвахме от по-голяма сцена, може би щеше да ни е по-лесно да си осигуряваме по добри места за свирене и по-големи клубове. Но в момента много лесно можем да излезем от Люксембург.

От другата страна - Чувствате ли се като един вид посланици на страната си?

David Masion – По някакъв начин. Мисля, че сме една от най-големите групи в Люксембург, които свирят извън страната и не струваме твърде много, защото извън страната сме малки. За стандартите на Люксембург наистина е хубаво да свирим на различни места, където хората разбират, че в страната няма само банки и добри хора. Има доста повече, както и много негативни неща и е хубаво да се говори за тях. За някои хора ние всъщност сме първия контакт, който те имат с Люксембург.

От другата страна - Предимство и недостатък за това, че сте от Люксембург?

Rick Casais Miranda – Най-голямото предимство е това, което отбеляза Dave. Имаме възможност да пътуваме много лесно извън страната без да караме твърде дълго. За европейските турнета не ни се налага да летим. По отношение на недостатъците най-големият е липсата на структурна информация. Кой знае нещо за Люксембург? Мисля, че трябва да работим двойно за разлика от другите групи, за да бъдем забелязани.

От другата страна - Това е седмото Ви или осмото Ви европейско турне. Бихте ли споменали три неща, за да оцелеете на една подобна обиколка?

Rick Casais Miranda – Хубава четка за зъби

David Masion – Слушалки.

Rick Casais Miranda – И зарядно за телефон. Зарядното и телефонът са най-важни.

От другата страна - Кога един концерт е специален за Вас?

Rick Casais Miranda – Най-хубавото е, когато феновете показват емоция и реагират на музиката ни. Не е необходимо концертите ни да с много посетени. Радваме се, когато свирим пред сто души, но когато публиката откача, когато хората показват емоционалната си страна и се радват искрено на музиката, и го правят заедно с нас, това е най-добрият начин да опишем един концерт на BLANKET HILL. Той може да е жесток, шумен, хаотичен, но докато всеки се чувства добре дошъл и се чувства част от шоуто, това е нашето разбиране за добър концерт.

David Masion – Ние също така оставяме душата си в един концерт. Там изливаме страстта си. Даваме всичко от себе си, без значение колко хора има пред нас. Ако феновете се забавляват и наполовина колкото нас на сцената, това е перфектния ден за нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

Martin Engler (MONO INC.): Солидарност, толерантност и любов

Интервю с Martin Engler (MONO INC.) За първи път немската готик рок/индъстриъл формция MONO INC. ще има концерт в България. Той ще бъде на 20 септември в Пловдив в Античния театър като част от поредицата „Music Of The Ages 2024“ заедно с PAIN OF SALVATION(21 септември) и IHSAHN (22 септември). Със съдействието на организаторите от „Blue Hills..

публикувано на 05.09.24 в 07:25

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05