Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се събират за гайдарското надсвирване в Гела

Снимка: архив

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС.

Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на магията на гайдите.
 По традиция през първия ден (събота) се провежда конкурсната програма, когато участниците, разпределени в различни възрастови групи, представят уменията и изпълненията си пред журито и всички посетители.
 Следващият ден (неделя) е отделен за народно веселие с много музика и хора́, както и за родови срещи на съборската поляна.
 Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата страна, като по този начин се спомогне за запазване спецификата на инструмента.
Гайдарско надсвирване в село Гела 2014 година, Снимка Петя Генова
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58

Тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас, има загинал

Един човек загина при тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас в района на гр. Николаево.  Инцидентът стана днес по обяд.  Вероятната причина е навлизане в насрещното движение на лек автомобил, който се врязва в предницата на ТИР с румънска регистрация, предаде БГНЕС. При удара водачът на..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Буря в Словения отнесе покриви, изкорени дървета и далекопроводи

Опустошителна буря премина през Словения през последните 48 часа. Най-засегната е североизточната част на страната. На отделни места силният вятър отнесе покривите на къщите, изкорени дървета, а в някои населени места има и наводнени жилища. В определени места имаше и прекъсване на електричеството..

публикувано на 03.08.24 в 11:26

Планински спасители помогнаха на пострадала туристка от Гърция в Пирин

Планински спасители са оказали помощ на туристка от Гърция в Пирин планина, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Случаят е от вчера на обяд.  Жената е била на разходка в района на водопад „Свети Никола“ над Добринище. След подаването на сигнала към нея моментално е изпратен на помощ отряд планински спасители от Банско ...

публикувано на 03.08.24 в 09:50
УМБАЛ Бургас

С опасност за живота е 9-годишното дете, пострадало на плажа в Созопол

Лекарите продължават да се борят за живота на 9-годишното дете , което пострада на плажа в Созопол. Инцидентът е станал след 20:00 ч. в петък , докато машината е почиствала пясъка. 9-годишното дете е било засмукано от устройство, прикачено на трактор. Устройството е пречиствало пясъка. Детето е настанено в реанимацията на УМБАЛ-Бургас...

публикувано на 03.08.24 в 09:43

Гръцки фирми платиха 1,15 млн. евро глоби за нарушения по плажовете

Това лято концесиите на плажовете за бизнеса достигнаха рекордните 1650, което е много повече от първоначалната прогноза на гръцкото министерство на финансите за 1200. В други 150 случая не е имало концесии, защото не е имало достатъчно интерес или защото избраният концесионер се е отказал от..

публикувано на 03.08.24 в 09:38