Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден.

Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу заяви, че Instagram е пренебрегнал исканията на правителството да премахне определени публикации.

"Нашата страна има ценности и чувствителност. Въпреки нашите предупреждения, те не се погрижиха за криминалното съдържание. Ние блокирахме достъпа. Когато се съобразят с нашите закони, ще отменим забраната", каза той.

Директорът по комуникациите на турското президентсво, Фахретин Алтун обвини Instagram в цензура, като заяви, че платформата "пречи на хората да публикуват съболезнователни съобщения за мъченика (лидер на Хамас Исмаил) Хания".

"Това е много ясен и очевиден опит за порицание", написа Алтун в X.

Хания, политическият лидер на палестинската ислямистка групировка Хамас, беше убит в Техеран тази седмица при нападение, за което беше обвинен Израел.

Ердоган постанови национален ден на траур в памет на Хания, който изигра ключова роля в преговорите, целящи да сложат край на близо 10-месечната война в Газа.

Източник от турския Орган за информационни и комуникационни технологии отрече този ход да се дължи на блокирането на публикации за Хания от страна на Instagram, като обясни пред уебсайта Medyascope, че това се дължи на "обиди към Ататюрк", бащата-основател на съвременна Турция, и "престъпления", включително "игри с наркотици и педофилия".

По данни на турските медии 50 милиона от общо 85-те милиона жители на страната имат акаунт в Instagram.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на месеца държавата връща на общината терена за МГ

До края на месеца се очаква държавата да върне на община Варна терена, на който ще бъде изградена новата база на Математическата гимназия във Варна. Това каза Мартен Демирев, председател на фондация "МГ "Д-р Петр Берон". Добрата новина е съобщена на среща между представителите на фондацията с представители на община Варна, Общинския съвет и областния..

публикувано на 09.09.24 в 15:56

Обследваха с дрон колонадата на входа на Морската градина за пукнатини

Обследване с дрон беше направено на колонадата на входа на Морската градина, след като вчера парче от едната колона се отчупи и падна. По всички шест колони има пукнатини, показват кадрите, съобщи Георги Иванов, началник на отдел "Отбранително-мобилизационна подготовка " в общината. Данните са предоставени на експертите от общината, писмо е изпратено..

публикувано на 09.09.24 в 15:25

Ще обследват с резистограф всички дървета в градинката на театъра

Екип от еколози ще започне днес резистографско обследване на всички дървета в градинката зад ДТ "Стоян Бъчваров" и на други публични места. Изследването се налага, поради факта, че на външен вид дърветата са живи и зелени, но на места има незабележимо без апаратура, засушаване във вътрешността на стволовите, което изисква прецизна експертна оценка. Ще..

публикувано на 09.09.24 в 15:20

Кап. Калин Калинов получи висше офицерско звание "флотилен адмирал"

Новият началник на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" Калин Калинов получи висше офицерско звание "флотилен адмирал", предаде БНР. Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание.  Теодор Тодоров е новият командир на Командването за киберотбрана. Той получава висше офицерско звание "бригаден генерал". Вертолетната..

публикувано на 09.09.24 в 14:31
Варна, Морската градина

Продължава пръскането против комари във Варна

Във Варна продължава противокомарната обработка по райони , съобщи  Георги Киряков, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ (ДДД). Днес (9 септември) против комари ще бъдат обработени парк-музея „Владислав Варненчик“ и  парк Тополи, както и гробищния парк в с. Тополи. На 10 септември (вторник) ще бъдат третирани..

публикувано на 09.09.24 в 14:00

Опасни дървета и клони във Варна

40-годишен варненец беше опериран след като падна клон върху него през миналата седмица, а от община Варна съобщиха, че ще компенсират мъжа. Проблемът с изсъхналите дървета е на дневен ред с наближаването на есента.  Неприятното е, че зачестяват и случаите на паднали клони, за щастие без други пострадали.  Николай Танчев от фондация "Гея" посочи,..

обновено на 09.09.24 в 13:50

ЦИК отказа регистрация на ДПС на Доган и ДПС на Пеевски за изборите през октомври

ЦИК отказа да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС"  и коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". И двете решение комисията прие единодушно, предаде БНР. Причината е, че партия ДПС присъства и в двете коалиции, което е в разрез с Изборния..

публикувано на 09.09.24 в 12:16